Foto: Peter Verbeek

Lintje voor Leerdamse brandweerman Alfred Bogerd

  •   953 keer gelezen

LEERDAM • De jaarlijkse korpsavond van de brandweerposten Leerdam en Schoonrewoerd kreeg vrijdag een bijzonder tintje. Voorafgaande aan het buffet reikte burgemeester Tjerk Bruinsma een koninklijke onderscheiding uit aan Alfred Bogerd.

Vrijwel alle tafels in de Theaterzaal van partycentrum Het Dak waren bezet toen het officiële gedeelte van de laatste brandweeravond onder de vlag van Veiligheidsregio ZHZ werd geopend, en burgemeester Tjerk Bruinsma plaats nam achter het spreekgestoelte.

Op hetzelfde moment kwamen drie kleine kinderen achter de coulissen naar voren: Fedde, Esmée en Seb. Ze mochten meehelpen om opa Bogerd te spotten. Hij werd uitgenodigd om met oma Cora op het podium te komen.

Bijkomstigheid
"Ze hebben alles geheim gehouden, maar ik denk dat ik iets krijg", was de eerste reactie van Bogerd. En dat wás ook zo. Bruinsma stond stil bij het feit dat Alfred Bogerd 37 jaar geleden lid is geworden van de vrijwillige brandweer van Leerdam. Dat hij er zijn vrouw leerde kennen was een aardige bijkomstigheid. Als brandweerman rukte Bogerd bij voorkeur uit als chauffeur van de ladderwagen of de hoogwerker. Bruinsma refereerde aan een industriebrand in Alblasserdam, het blussen van een drugslab in Nieuwland en de grote brand bij de Leerdamse glasfabriek in 1999. De aanstichter was evenals Bogerd werknemer van de glasfabriek én collega bij de brandweer, iets dat op iedereen grote indruk heeft gemaakt. Bogerd, die tot januari van dit jaar de functie van manschap vervulde, wordt door het korps omschreven als zeer betrokken, hulpvaardig, enthousiast en plichtgetrouw. Naast zijn werk als vrijwilliger bij de brandweer is Alfred Bogerd 22 jaar betrokken geweest bij Timmerdorp. Ook was hij geruime tijd jeugdtrainer en –leider bij LRC.

Op dit moment is hij jeugdleider bij de brandweer en betrokken bij de organisatie van de 24 uurswandeltocht 'Samen lopen voor Hoop', waarvan de opbrengst naar het KWF gaat. Vanwege dat grote scala aan vrijwilligerswerkzaamheden is Alfred Bogerd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, en het was Bruinsma een eer om hem de bijbehorende versierselen, in het bijzijn van zijn vrouw Cora, (klein)kinderen, familie en brandweercollega's, op te spelden.

Heel betrokken
Hoewel Bogerd sinds januari van dit jaar niet meer uitrukt is hij nog heel betrokken bij de brandweer. Hij is al ruim tien jaar een van de vier leiders van de jeugdbrandweer. "Twee jaar geleden zijn de junioren landskampioen geworden en dit jaar is dat ook de aspiranten gelukt. Meer dan de helft van het huidige korps Leerdam is voortgekomen uit de jeugdbrandweer! Ik ben (bestuurs)lid van de personeelsvereniging en neem de inkoop van de kantine voor mijn rekening."

Peter Verbeek

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }