Logo hetkontakt.nl/leerdam

Bomen en banken als blijvende herinnering aan Lingewaal

  •   keer gelezen

LINGEWAAL • Zaterdag werd onder het toeziend oog van burgemeester Loes van Ruijven in elk van de vijf kernen van Lingewaal een herinneringsboom en bank onthuld. Dat gebeurde als blijvende herinnering aan de gemeente die op 1 januari 2019 na 33 jaar ophoudt te bestaan en opgaat in de nieuwe fusiegemeente West Betuwe.


De bomen en de herinneringsbank zijn geplaatst op de hoek Achterweg/Vervoornlaan in Herwijnen, het dorpsplein tegenover het cafetaria in Vuren, het plein voor het dorpshuis in Spijk, de hoek Voorste Gewind/Gragtdijk in Heukelum en de hoek Leerdamseweg/Heukelumseweg in Asperen. In Herwijnen is gekoen voor een Amberboom, omdat deze kleur mooi past bij de omliggende bomen. In de overige kernen is een Moerbeiboom gepoot, omdat deze nostalgie symboliseert en terugkijkt op ruim 32 en bijna 33 jaar Lingewaal. 

Het laatste schepje grond werd in elke kern aangebracht door scheidend wethouder Griedo Bel in eendrachtige samenwerking met kinderen, die vorige week hun verjaardag vierden. Vervolgens mochten bekende Lingewalers de grond besproeien met een gietertje.

Maaike Kres uit Heukelum en Tessel Schmidt maakten samen een virtual reality film gemaakt over Lingewaal Maaike Kres. Het gaat over de geschiedenis van het water in Lingewaal. In de tien minuten durende film speelt Maaike de rol van Cornelia. 

Het idee om het eind van drie decennia Lingewaal niet zomaar voorbij te laten gaan ontstond tijdens de nieuwjaarsreceptie van dit jaar. Enkele voortrekkers vormden samen het Comité Dag Lingewaal. In het comité zit uit elke kern één contactpersoon: Arie Kleppe uit Asperen, Jenny Meerman uit Herwijnen, Sienus van Bommel uit Heukelum, Anton van Diepstraten uit Spijk en Sieb Tuiten uit Vuren. Met elkaar zorgden zij voor een memorabel afscheid. In november waren er bewonersdagen in de dorpshuizen van de vijf kernen. Na het planten van de bomen en het plaatsen van de banken van afgelopen zaterdag volgt in december nog een speciale afscheidsdag.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2