Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Hans van Vrouwerf

Zoektocht naar Leerdams gangenstelsel

  •   keer gelezen

LEERDAM • Astrid van Vrouwerf en Peter van Rooden zijn een serieuze zoektocht gestart naar een mogelijk verborgen stelsel van tunnels onder het centrum van Leerdam.


Astrid is sinds enkele maanden helemaal gefascineerd door het onderwerp. "De tunnels van Leerdam, bestaan ze echt of is het een fabel?", vraagt ze zich af. Ze is er door informatie van allerlei tipgevers inmiddels vast van overtuigd dat er wel degelijk zoiets moet zijn als een onderaardse gangenstelsel in de Glasstad. Maar absolute zekerheid is er nog steeds niet.

In haar vrije tijd gaat Astrid samen met haar echtgenoot en professioneel fotograaf Hans van Vrouwerf regelmatig op zoek naar oude verlaten panden met een bijzonder verhaal. "Ik ben dus sowieso al een echte nieuwsgierige avonturier."

Al jaren interesseren haar de verhalen over de tunnels van Leerdam. "Ik wilde hier graag meer informatie over hebben, maar wist nooit waar ik moest beginnen." Totdat ze in juni van dit jaar een oproep las van Peter van Rooden van de historische vereniging Leerdam, die meer informatie zocht naar de onderaardse gangen van Leerdam. "Ik wist het gelijk: dit is het moment om hier iets mee te gaan doen."

Ze zocht contact met Peter en inmiddels zijn ze een serieuze onderzoekskoppel geworden. Ze wisselen informatie, foto's, en tekeningen uit. Na een oproep in Het Kontakt begon het balletje pas echt te rollen. "Ik kreeg telefoontjes, mailtjes en sms'jes van mensen die meer informatie hadden over de tunnels of gaven contactgegevens van mensen die meer informatie hebben." Alle verhalen en overige informatie die Astrid en Peter tot nu toe hebben verzameld, worden gebundeld op de website www.tunnnelsvanleerdam.nl. "We hebben inmiddels met verschillende mensen gesproken die het bestaan van de tunnels kunnen bevestigen. Er is nog steeds geen zekerheid, maar we komen wel steeds dichter bij de waarheid."

De zoektocht van enkele maanden heeft al enkele prachtige verhalen opgeleverd. Over bijvoorbeeld het oude pand van de Blokker aan de Hoogstraat, waar ooit twee ingangen met deuren naar twee verschillende gangen zouden zijn geweest. De ene gang ging richting het Hofje en de andere richting de Kerkstraat. Een Leerdammer die als klein ventje begin jaren vijftig in de tunnel is geweest vermoedt dat de ingangen later dicht zijn gemaakt.

Ook schijnen er volgens de twee stadsontdekkers gangen te lopen onder het pand van juwelier Stift. Zo'n 45 jaar geleden zijn de gangen dichtgemaakt. Peter en Astrid doen ook nog onderzoek naar een mogelijke gang onder het pand Hoogstraat 35.

Bij de verbouwing van het pand aan de Vlietskant 10 is eind jaren tachtig een tunnelgewelf aangetroffen die richting het Voogdplein zou lopen. "Het gewelf bestond uit bakstenen en was manshoog." Een betrouwbare bron is destijds een meter of 20 tot 25 in de tunnel geweest. Hij kon echter niet verder omdat er water in de tunnel stond.

Astrid is er vast van overtuigd dat er de komende periode nog veel meer informatie loskomt. "Toch hebben we nog geen honderd procent zekerheid." Bij de gemeente Leerdam is bijvoorbeeld ook niks bekend over de tunnels. "Maar zo'n zoektocht is heel leuk en ook heel spannend. Mogelijk duiken we binnenkort de archieven in en we gaan ook contact zoeken met de Rijksdienst voor het Erfgoed. En misschien moet er wel meer onderzoek worden gedaan." Peter en Astrid doen hun zoektocht gewoon in hun vrije tijd. Astrid vertelt: "Het is echt pure hobby. We hebben nog niet eens tijd gehad om alle informatie op onze website te plaatsen."

Wie meer informatie heeft contact opnemen met Astrid of Peter, via info@sentinelli.nl of via het mobiele nummer 06-41237886.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier