Foto: aangeleverd

Kekumse schreef boek samen met Tweede Kamerlid

  •   280 keer gelezen

KEDICHEM • Kekumse Mérie van der Rijt schreef samen met Tweede Kamerlid Rens Raemakers het boek 'Wel positief blijven', de D66-er vertelt hierin over zijn strijd tegen kanker. Het eerste exemplaar werd dinsdag overhandigd aan D66-leider Rob Jetten.

Raemakers kreeg in 2009 de diagnose zaadbalkanker. Operaties, tien loodzware chemokuren en stamceltransplantaties redden zijn leven. In het boek vertelt Raemakers hoe kanker zijn visie op het leven ingrijpend veranderde.  

"Mijn verhaal móest verteld worden", zegt hij. "Tijdens mijn ziekteperiode, die twee jaar duurde, hield ik dagboeken bij met het idee om er ooit een boek over te schrijven. Ik hoop dat mijn boek steun biedt aan mensen die ziek zijn of het moeilijk hebben. Tijdens mijn ziekte hoorde ik vaak 'Rens, wel positief blijven', ook toen ik doodziek was en de kans op overleving slechts 30 tot 50 procent was. Positief blijven heeft geen invloed op de genezing van kanker. Ik heb kanker ervaren als een strijd, een worsteling met mezelf en soms ook met mijn omgeving. Een strijd die mijn visie op het leven drastisch heeft veranderd. Geen strijd die ik kon winnen, want kanker is geen wedstrijd: het is een kwestie van pech of geluk. Je moet de ziekte doorstaan; je kunt het niet overwinnen. Ik pleit er daarom voor dat mensen niet altijd positief hoeven te zijn. Soms is het leven zwaar en mensen zouden ook de ruimte moeten krijgen om te vertellen hoe het echt met hen gaat. Dit kan eenzaamheid en een psychisch isolement juist voorkomen. Dit betekent overigens niet dat ik voor een klaagcultuur ben. Wel ben ik voor meer begrip en ruimte voor mensen die tegenslag ervaren."

Sinds 2011 is Raemakers klaar met de behandeling. De ziekte heeft hem letterlijk en figuurlijk getekend. Zijn haar is na de chemo's niet meer teruggekomen. Ook heeft hij moeten accepteren dat er vragen zijn waarop hij nooit antwoord zal krijgen. 'Waarom kreeg nou juist ik kanker? Waarom ben ik wel genezen en hadden andere patiënten dat geluk niet? "Nog elke dag besef ik dat een gezond lichaam een kostbaar bezit is. Toen ik in het ziekenhuis lag, nam ik me voor dat ik alles uit het leven zou halen en van elke dag zou genieten als ik dat weer kon. Gelukkig lukt me dat. Mijn droom om Tweede Kamerlid te worden is op jonge leeftijd uitgekomen en ik ben blij dat ik daar vol voor kan gaan."

De helft van de opbrengst van het boek gaat naar KiKa. 

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }