Logo hetkontakt.nl/leerdam
• De Hutters staan centraal in de expositie.
• De Hutters staan centraal in de expositie.

'De Hut en zijn Arbeiders' in de Kunstplaats

  •   301 keer gelezen

LEERDAM • In de Kunstplaats op de Markt 7 in Leerdam gaat op 1 december de tentoonstelling 'De Hut en zijn Arbeiders' van start. Het gaat om een expositie van tekeningen, objecten en glas uit lang vervlogen tijden.

Volgens Tom van Campenhout, eigenaar van de Kunstplaats, wordt het een tentoonstelling over de Glasfabriek en de mannen, vrouwen en kinderen die daar werkten.

Pasteltekeningen
"Het begon met de vondst van negen pasteltekeningen van Herman Heijenbrock. Die maakten deel uit van de historische collectie van Leerdam. De grote vraag was of ze echt waren." Na onderzoek bleek dat inderdaad het geval te zijn.

"De lijsten verkeerden in een erbarmelijke staat, er zat geen glas meer voor, doodzonde voor pasteltekeningen."

Uniek
Na overleg met de gemeente ontstond al gauw het besef: "Die tekeningen zijn zo uniek. We moeten ze opnieuw inlijsten en ze vervolgens aan een breed publiek laten zien." De tekeningen vormden het startpunt voor de expositie.

"We zijn nu druk bezig om materiaal te verzamelen. We ontdekten dat er in het depot van het Glasmuseum ook nog materiaal van Heijenbrock lag. Onlangs kwam de gemeente in het bezit van oude glasmachines uit de glasfabriek in Schiedam."

"Die machines zijn loodzwaar, maar ze gaan deel uitmaken van de expositie. Het is de bedoeling dat er eentje binnen en eentje buiten komt te staan." Van Campenhout is dolenthousiast over de komende expositie. "Het is prachtig dat we dit kunnen realiseren."

Werkvloer
Bij de tentoonstelling staat de arbeider in de Glasfabriek rond de jaren dertig van de vorige eeuw centraal. Tekeningen, machines en glas uit die tijd geven een prachtig tijdsbeeld van het leven op de werkvloer.

Vandaar dat Van Campenhout (oud)-werknemers van De Hut uitnodigt om te komen kijken en – vooral – hun verhaal te doen. "Geweldig als ze hier over die tijd komen vertellen."

De opening vindt plaats op zaterdag 1 december om 16:00 uur door de wethouders Cees Taal en Teus Meijdam. De expositie blijft drie maanden in De Kunstplaats. De toegang is gratis.

André Bijl

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }