Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Er is onvoldoende steun voor het voorstel om in Geldermalsen voor Kerst koopzondagen te houden.
• Er is onvoldoende steun voor het voorstel om in Geldermalsen voor Kerst koopzondagen te houden. (Foto: aangeleverd)

Geen koopzondagen in Geldermalsen

  •   keer gelezen

GELDERMALSEN • De winkels in Geldermalsen blijven op de zondagen 16 en 23 december 'gewoon' dicht. Het initiatief van D66 om ondernemers groen licht te geven hun winkels die zondagen open te stellen, krijgt onvoldoende steun.


De complete oppositie gaf afgelopen week tijdens de commissievergadering groen licht, maar coalitiepartijen SGP, CDA en Dorpsbelangen houden zich aan de gemaakte afspraken en wijzen de koopzondagen af.

Initiatiefvoorstel
De kwestie kwam opnieuw op de agenda, nadat een ondernemer vergeefs vergunning aanvroeg voor twee koopzondagen. Zijn inspreekbeurt tijdens een commissievergadering in september maakte zoveel indruk op D66 dat de partij met een initiatiefvoorstel kwam om winkeliers op 16 en 23 december toch de mogelijkheid te geven hun winkels open te stellen.

"Het is niet de bedoeling hiermee het winkeltijdenbesluit los te laten en het is ook geen voorschot op de situatie na de herindeling. Die discussie voeren we straks in de nieuwe raad. Dit is een eenmalige pilot, zodat inwoners gezellig hun inkopen kunnen doen voor de feestdagen", legde Marieke Vermeulen (D66) uit die het voorstel indiende mede namens VVD, PvdA en Leefbaar Geldermalsen.

Behoeften 
Ze kreeg steun van inspreker Sebastiaan Galjaard, regioadviseur van Inretail: "De behoeften van consumenten zijn veranderd. Sta die koopzondagen toe. Ondernemers willen een vrije keuze hebben. Het tij is niet meer te keren."

Ondernemer Van Leeuwen benadrukte juist de sociale gevaren van de koopzondagen voor middenstanders en hun personeel, terwijl dominee P. Mulder, predikant van de Gereformeerde Gemeenten van Geldermalsen en Tricht, namens enkele kerken wees op de waarde van de zondag.

"Dat is een bijzondere dag, de dag van Christus' Opstanding. Die dag moeten we heiligen. Het is een dag om Hem te zoeken en te dienen."

Keuzevrijheid
De complete oppositie schaarde zich achter het voorstel van D66. "Ieder weldenkend mens begrijpt de zorgen van de ondernemers. Ze hebben die paar extra zondagen hard nodig", zei Gijsbert van de Water van Leefbaar Geldermalsen.

En VVD-er Broedelet: "Het gaat ons om de keuzevrijheid van de ondernemers om extra inkomsten te genereren. Tegenstanders hoeven niet open en het is niet de bedoeling om kerkmensen dwars te zitten."

Ook PvdA-leidster Annet IJff steunde het voorstel. Ze wees erop dat lang niet alle voorzieningen in Geldermalsen op zondag dicht zijn. "We willen de discussie over de koopzondagen graag in West Betuwe voeren, maar voor dit verzoek zijn we bereid een uitzondering op de regel te maken."

Rustdag
SGP-voorman Lourens van Bruchem liet weten dat zijn partij principiële, sociale en economische bezwaren tegen het voorstel heeft. "Wij baseren ons op de Tien Geboden. God heeft de zondag als rustdag ingesteld. Op die dag hebben we tijd voor elkaar en onze naaste. Iedereen heeft zo'n rustdag nodig."

Uit onderzoek van de SGP blijkt dat ruim tachtig procent van de ondernemers in West Betuwe niet op zondag open wil. "Veel ondernemers voelen zich gedwongen open te gaan als de buurman dat ook doet. Gun elkaar de rust op zondag."

Coalitieafspraken
CDA-er Stefan Breukel zei dat zijn fractie vasthoudt aan de coalitieafspraken en daarom tegen het voorstel van D66 stemt. Daardoor had Dorpsbelangen als grootste coalitiepartij de doorslaggevende stem.

Hoewel de oppositie rekende op 'scheurtjes' binnen de coalitie, hield Dorpsbelangen-woordvoerder Léon van Dun de rug recht. "Binnen onze fractie zorgt dit onderwerp voor discussie. Maar betrouwbaarheid staat bij ons voorop. Daarom houden we ons aan de afspraken en gaan niet akkoord met de koopzondagen."

Experiment
Overigens liet Van Dun doorschemeren dat zijn partij na de verkiezingen wél over de invoering van koopzondagen wil praten. Dat zorgde voor verbijstering bij onder meer VVD en D66.

Na afloop van de vergadering bevestigde lijsttrekker Ed Goossens dat Dorpsbelangen West Betuwe een debat wil voeren over de winkelsluitingstijden en bereid is een experiment te starten met maximaal twaalf 'vrijwillige' koopzondagen van 12:00-17:00 uur.

"Tot zolang geldt voor ons 'afspraak is afspraak'. Betrouwbaarheid is heel wat waard."

Eind deze maand geeft de gemeenteraad een definitief oordeel over de koopzondagen in december.        

André Bijl

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier