Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Marrigje Scheurwater

Eerste Plukdagen Geldermalsen afgelopen zaterdag een succes

  •   keer gelezen

GELDERMALSEN • Wethouder Ronald van Meygaarden gaf zaterdag het startsein van de Plukdagen Geldermalsen. 


Het evenement was een gezamenlijk initiatief van de gemeente Geldermalsen, Elegast, coöperatie De Fruitmotor en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) om in nood verkerende eigenaren met hoogstamboomgaarden te ondersteunen met plukkers én afnemers. 

Hoogstamfruitbomen zijn kenmerkend voor de Betuwe. Maar het onderhoud is voor sommige eigenaren te zwaar. Het doel van Plukdagen Geldermalsen is om een duurzame verbinding tot stand te brengen tussen bewoners, boomgaarden en streekproducenten.

De appels van de hoogstamfruitbomen worden verwerkt tot Betuwse cider en verkocht via streekwinkels. De eigenaren ontvangen hiervoor een vergoeding waarmee de snoei van de fruitbomen kan worden gefinancierd. SLG zorgt voor uitleen van materialen en instructies voor veilig werken. Zo ontstaat een duurzame korte keten die bijdraagt aan het behoud van karakteristieke hoogstamboomgaarden. 

De plukkers waren afgelopen zaterdag erop gebrand om beide appelgaarden leeg te plukken en lieten zich niet weerhouden door een regenbuitje. Voor sommigen is het plukken pure nostalgie, het plukken doet ze denken aan vroeger. Anderen vinden het heerlijk om buiten bezig zijn of om door vrijwilligerswerk nieuwe contacten op te doen. Kortom: een geslaagde eerste editie van Plukdagen Geldermalsen, die volgens de organisatie volgend jaar zeker een vervolg gaat krijgen. 
 

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier