Logo hetkontakt.nl/leerdam

Samenwerking Leefbaar Geldermalsen en Gemeentebelangen Neerijnen geklapt

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • De samenwerking tussen de lokale partijen Leefbaar Geldermalsen en Gemeentebelangen Neerijnen (GBN) is al voor de verkiezingen geklapt.


Gemeentebelangen Neerijnen (GBN) en Leefbaar Geldermalsen besloten nog geen jaar geleden om onder de naam 'Leefbaar & Lokaal Belang West Betuwe' aan de komende gemeenteraadsverkiezingen mee te doen. Maar uit het persbericht van GBN over de recente breuk blijkt dat de liefde al snel na het sluiten van het huwelijk bekoelde. Het grootste verwijt: Leefbaar-voorman Jos Rietbergen zou vooral zijn eigen gang gaan. "De heer Rietbergen trok zijn eigen plan, hij kwam steeds weer terug op eerder gemaakte afspraken. Bij de meeste promotiebijeenkomsten was niemand van Leefbaar Geldermalsen te bekennen. Afspraken werden naar eigen inzicht bepaald. Als programma kregen we een kopie van vier jaar geleden te zien, waarvan veel punten allang achterhaald waren." Bij GBN daagde volgens de persverklaring al heel snel de conclusie: voor Rietbergen was "maar één kern belangrijk: Geldermalsen".

De spreekwoordelijke druppel voor GBN was een initiatiefvoorstel van Rietbergen om winkeliers in Geldermalsen de kans te geven ook op zondag open te gaan. Terwijl GBN stelt dat hierover al heel heldere afspraken gemaakt waren. De partij is geen voorstander van een koopzondag. "Het voorstel heeft geen draagvlak, zal worden weggestemd en geeft een volledig verkeerd beeld van de nieuwe partij. GBN is het hiermee dan ook volledig oneens." Volgens Gemeentebelangen Neerijnen is tijdens een verhitte vergadering door Rietbergen vervolgens voorgesteld om de samenwerking dan maar te beëindigen. "Het was de heer Rietbergen die de samenwerking heeft beëindigd, zijn partij is in alle voorbereidingen schromelijk in gebreke gebleven."


Impertinente aantijgingen
Jos Rietbergen herkent zich niet in de beschuldigingen, volgens hem "heeft iedereen zijn eigen waarheid". Dat de zondagopenstelling door GBN wordt opgevoerd als reden van de breuk tussen de lokale partijen, noemt hij "raar". Eerder zou namelijk tijdens een vergadering in de notulen zijn opgenomen dat de partij vóór een openstelling is. Mits de kerkganger er geen last van heeft, tenminste. Het gewraakte initiatiefvoorstel zou GBN dus niet verbaasd moeten hebben. "Vervelend als het geheugen je in de steek laat", merkt Rietbergen fijntjes op. Maar hij stelt dat de "impertinente aantijgingen alles zeggen over het vertrekkende clubje".

Immers: Rietbergen zegt dat GBN de stekker uit de samenwerking heeft getrokken. Niet hij. Sterker nog, volgens de Geldermalsenaar hebben ze dit misschien wel bewust gedaan om de Leefbaar-clan dwars te zitten. "Toen ze strategisch (…) de stekker uit de samenwerking trokken, meenden ze waarschijnlijk dat wij daardoor te laat zouden zijn om met een nieuwe partij aan de verkiezingen mee te kunnen doen." Maar, zo verklaart Rietbergen strijdlustig: "Niets is minder waar, wij komen sterker terug."

Leefbaar Geldermalsen doopt zichzelf om tot Verenigd West Betuwe. Noodgedwongen, want GBN gaat verder als Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe. Waarmee de Leefbaar-naam voor hem minder logisch wordt. Rietbergen ziet hierin ook kwade opzet. Die partijnaam zou door GBN nog even snel bij de notaris zijn vastgelegd, een paar weken voor de breuk. Hij smaalt: "Het goedkoop jatten van de naam Leefbaar is hen op het lijf geschreven." Hij heeft ondertussen al een motto voor zijn Verenigd West Betuwe. "Een leugen moet je onthouden, de waarheid niet."

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier