Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: aangeleverd

Stroomhuis Neerijnen komt met vijftig culturele activiteiten

  •   keer gelezen

NEERIJNEN • Stroomhuis Neerijnen brengt in zijn cultureel centrum komende herfst en winter liefst vijftig nieuwe activiteiten. Het programmaboekje (tot begin maart), is zojuist gepubliceerd en is snel op tal van plaatsen gratis verkrijgbaar.


Het programma van het geheel door vrijwilligers gedreven Stroomhuis is opnieuw heel uiteenlopend. Het gaat om vrijwel permanente exposities, met daarnaast tal van concerten, theater, films, kunst- en natuurlezingen, alsook om poëzie. Behalve in het net van de pers gerolde, voor het eerst 28 pagina's dikke programmaboekje wordt een en ander ook al volledig gepubliceerd op de website van Stroomhuis.

Literair project West Betuwe

Meteen al is het meest in het oog springend een totaal andere aanpak van de jaarlijkse Open Monumentendag. Samen met fusiegemeente Neerijnen wordt in Stroomhuis op die zaterdag 8 september onder de naam 'West Betuwe in Europa' een literair project gelanceerd. Doel is om voor de start van de nieuwe gemeente West Betuwe samen met deelnemers een boekje te maken met verhalen over alle 26 dorpen daarin, alsook over alle landen van de Europese Unie.

Sapdag vervroegd

Eveneens naar september vervroegt Stroomhuis dit jaar een deel van zijn beide jaarlijkse Sapdagen. Dat is voor fruitboomeigenaren die een teveel aan appels en peren hebben.

Zij kunnen die nu al op zaterdag 15 september laten versappen tot houdbaar vruchtensap. Deze vervroeging van een van de twee Sapdagen met een maand is vanwege de aanhoudende hittegolf afgelopen zomer, waardoor de oogst van een deel van de fruitrassen dit jaar eerder valt.

De tweede Sapdag blijft gehandhaafd op zaterdag 13 oktober.

'Film en Droom'

Nieuw in Stroomhuis is voorts een opnieuw vierdelige filmcyclus, in november, nu over het onderwerp 'Film en Droom'. Filmexpert Marc Westermann gaat daarbij dieper in op de verwantschap tussen de ervaringen van de filmtoeschouwer en die van de dromer.

De revue passeren films van onder meer de komieken Buster Keaton en Charlie Chaplin. Voorts films van Alfred Hitchkock, Ingmar Bergman en hedendaagse sciencefiction.

WaardArt

Niet op te sommen daarnaast nog de talrijke andere films en poëzieavonden, soms in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland. Plus de vrijwel permanente exposities beeldende kunst. Daaronder een hervatting van atelierroute WaardArt, van talrijke schilders en beeldhouwers in de gemeenten Geldermalsen en Neerijnen. Kunst ook, in januari, van een aantal vrijwilligers van Stroomhuis zelf.

En dan nog de vele kunstlezingen – steeds over belangrijke exposities elders in het land – en de twee maandelijkse concertseries 'Rivierenland Klassiek' en 'Wereldse Klanken'. Beide steeds op zondagmiddagen.

Kijk voor meer informatie op www.stroomhuisneerijnen.nl

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2