Logo hetkontakt.nl/leerdam

Geldermalsen: nee, we zijn geen wasserette

  •   keer gelezen

GELDERMALSEN • De gemeente Geldermalsen krijgt de laatste weken steeds meer meldingen en klachten over overlast van honingdauw op auto's die onder verschillende soorten bomen geparkeerd staan. Eigenaren vinden dit vervelend en moeten hierdoor vaker hun auto wassen. 'Of de gemeente de kosten van de wasstraat wil betalen?'. Helaas, dat gaat niet gebeuren. Dit laat Geldermalsen in een ietwat vinnig persbericht weten. 


"Overlast als gevolg van honingdauw is niet nieuw en komt ieder jaar terug. Het aanhoudende warme weer zorgt er voor dat het nu erger is dan anders. Andere jaren wast een flinke regenbui met regelmaat de bomen en auto's weer schoon. Dat is nu niet het geval", zo schrijft de gemeente in een verklaring. 

Bladluizen komen vooral voor in lindebomen, maar soms ook in esdoorns, haagbeuken of eikenbomen. Ze produceren honingdauw, een plakkerig vocht. De meeste hinder vindt plaats tussen mei en augustus. Als het koud is, produceren de luizen minder honingdauw. Zodra het warmer wordt, worden de luizen extra actief. Ook na een flinke regenbui vermindert het aantal luizen in bomen drastisch. Luizen zijn niet schadelijk voor de volksgezondheid, maar geven wel overlast. Aan chemische bestrijding doet de gemeente Geldermalsen niet, dit is erg belastend voor het milieu. Zo zijn er in de natuur volop natuurlijke vijanden die luizen bestrijden. Vooral voor andere insecten en vogels (mezen) zijn luizen een belangrijke voedselbron. Ze vormen dus een belangrijke schakel in de voedselketen.

De auto voor de verkoeling lekker in de schaduw van een boom parkeren heeft dus in deze periode vaak ook keerzijde. 
 

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier