Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Steven van Krieken is apetrots op zijn Hudson Wasp Deluxe 4c, uit 1953.
• Steven van Krieken is apetrots op zijn Hudson Wasp Deluxe 4c, uit 1953. (Foto: Aangeleverd)

Altijd bekijks met originele Hudson

  •   keer gelezen

VIANEN • Er gaan heel wat duimpjes omhoog als Steven en Sandra van Krieken een ritje maken met hun originele Hudson Wasp uit 1953. Zaterdag 16 juni is het pronkstuk te bewonderen tijdens Oldtimerdag Vianen.


Steven en Sandra kochten de Hudson vier jaar geleden van een Nederlandse handelaar. Het Leerdamse stel wist gelijk dat ze goud in handen hadden, hoewel de auto toen nog helemaal uit elkaar lag. "Ik ben Amerika-gek en was al lange tijd op zoek naar een mooie oldtimer uit de jaren vijftig", zegt Steven. "Vooral vanwege de prachtige eenvoud vind ik die modellen nog net iets mooier dan bijvoorbeeld die glimmende Cadillacs van de jaren zestig. Ook oldtimers van de jaren dertig zijn prachtig. Het enige nadeel is dat je er eigenlijk niet comfortabel mee kunt rijden. En dat kan gelukkig wel het geval met deze Hudson."

De Hudson WASP de luxe is geproduceerd in 1952. De oldtimer is een zogenaamd 'gestrand project.' Sandra: "Dat betekent dat 'ie jarenlang ongebruikt in een schuur heeft gestaan. Toen we hem kochten, lagen alle onderdelen achterin de kofferbak. Waarschijnlijk is de vorige eigenaar nog wel van plan geweest om hem te restaureren, maar heeft 'ie uiteindelijk z'n poging opgegeven."

"Het mooie was dat bijna alle originele onderdelen nog aanwezig waren", zegt Steven, die al 25 jaar werkzaam is bij een autoschadebedrijf. Met een engelengeduld heeft hij de oldtimer weer tot leven gebracht. "Sommige onderdelen ontbraken, zoals een embleem en een autoradio. Die heb ik via veel zoekwerk uiteindelijk via internet op de kop getikt. Ik moest soms midden in de nacht de wekker zetten om te bieden tijdens een veiling op een website. Het heeft heel veel tijd gekost, maar dat was het zeker waard."

De monnikenklus duurde uiteindelijk bijna twee jaar. Ook Sandra en zoon Kasper leverden hun bijdrage. "Het is dus echt een project geworden van het hele gezin", zegt Sandra: "We hadden geluk omdat alle papieren nog aanwezig waren, inclusief het garagehandboek." Toen de klus geklaard was, volgde nog een strenge RDW keuring van 2,5 uur. Steven: "Werkelijk alles werd tot in de puntjes gecontroleerd: van de remmen tot de verlichting."

Er was gelukkig weinig gereden met de Hudson. Vier jaar geleden stond de kilometerteller nog maar op 71.000 mijlen. Inmiddels is er op de Nederlandse en Belgische wegen zo'n 4000 mijlen mee getoerd. Steven: "Het is echt een uniek exemplaar. Er rijden er in totaal maar twee van rond in Nederland."

Sandra: "Deze Hudson is een zogenaamd stepdown-model met een laag chassis en een lange slag motor lijn 6 - 4,3 liter - met automatische versnellingsbak. Daardoor hoor je hem bijna niet. Vanwege het lage zwaartepunt was de Hudson z'n tijd ver vooruit. De auto was veilig, maar ook heel comfortabel. In die tijd waren Hudson's ook heel succesvol bij de Nascarraces."

De typerende snoet van de auto stond later model in de Cars-animatiefilms van filmproducent Pixar. "Kleine kinderen herkennen de auto gelijk als ze hem zien."

Bij mooi weer maken ze een ritje met de oldtimer. Sandra: "Picknick-mandje mee en lekker toeren over de Nederlandse wegen met een gangetje van zo'n 70 mijlen - 110 kilometer - per uur. Je zit prinsheerlijk op zo'n stoffen bank. We genieten van de prachtige vormgeving, de bluegrass green-carrosserie, het dashboardkastje, het gespleten raampje."

Sandra: "We doen zo'n vier keer per jaar mee met georganiseerde oldtimertochten. En altijd hebben we veel bekijks. Sommige mensen zijn echt geïnteresseerd in de auto. Die willen precies weten hoe het technisch in elkaar zit en hoe wij de auto weer rijklaar hebben gekregen. We hebben er in elk geval een paar mooie vriendschappen aan overgehouden."

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2