Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Paul Boogaard (links) legt uit hoe 'de gemeente' werkt.
• Paul Boogaard (links) legt uit hoe 'de gemeente' werkt. (Foto: André Bijl)

Veel animo voor cursus Politiek Actief

  •   keer gelezen

GELDERMALSEN • Liefst 51 inwoners uit de toekomstige gemeente West Betuwe doen mee aan de cursus Politiek Actief die deze maand wordt gegeven. 'Ik wil mijn stem gefundeerd laten horen'.


Het gaat om vijf personen uit Neerijnen, vijftien uit Lingewaal en 31 uit Geldermalsen. De cursus geeft een kijkje achter de schermen van de lokale politiek.

"Zo willen we de betrokkenheid van de inwoners vergroten. Ze leren hoe het proces in elkaar steekt en we hopen natuurlijk dat mensen geïnteresseerd raken in de lokale politiek", legt Suzan van 't Hoog van gemeente Geldermalsen uit.

De gemeente
Donderdag behandelde Paul Boogaard van ProDemos – en CDA-wethouder in Korendijk – allerlei facetten van 'de gemeente'. Eerste onderdeel: de huiswerkopdracht. 'Hoe beïnvloeden burgers en organisaties het beleid van de gemeente'?

De deelnemers komen met legio voorbeelden uit de pers: de eerdere gang van zaken rond het AZC, de mogelijke komst van huisvesting voor arbeidsmigranten op een bedrijventerrein in Geldermalsen en het energiebeleid van de gemeente.

"Let op: er is altijd sprake van beïnvloeding", waarschuwt Boogaard, "door landelijke kopstukken, door de media, altijd."

Raadslid
Een filmpje toont hoe de gemeente wordt bestuurd en wat de rol van de gemeenteraad is. "De raad is het hoogste orgaan. Als jullie ooit raadslid worden, zijn jullie de baas. Niet de burgemeester, niet de wethouders en ook de ambtenaren niet", benadrukt Boogaard.

Maar het raadslidmaatschap vergt wel veel tijd en inzet: "Als raadslid kun je nooit meer normaal de krant openslaan. Veel raadsleden maken onvoldoende duidelijk wie ze zijn. Onderzoek wijst uit dat de helft van de inwoners niet meer dan twee raadsleden uit zijn of haar gemeente kent."

Rekening
De vorming van coalities, de rol van het college en de gemeentesecretaris, het komt allemaal langs in het boeiende betoog van Boogaard die zijn verhaal lardeert met pakkende voorbeelden en pittige teksten.

"In de politiek blijft geen rekening onbetaald. Elke rekening wordt een keer vereffend, al is het pas na vier jaar."

Burgemeester
Opmerkelijk: de burgemeester staat derde op het lijstje van mensen die inwoners vertrouwen. "Hij knipt lintjes door en is aanwezig bij de huldiging van jubilarissen. Hij is er altijd: ook als zich een ernstig ongeluk of ramp voordoet."

Connie Smeekes en Herman Dame, griffier van Lingewaal, vertellen over de mogelijkheid van inwoners om invloed uit te oefenen. "Maar 20 procent van de inwoners is echt bij de gemeente betrokken, zo'n 40 procent bestaat uit 'calculerende burgers' die vooral met hun eigenbelang bezig zijn."

Invloed
Hun advies aan de deelnemers: "Als je invloed wil uitoefenen op plannen: ga direct in gesprek. Wacht niet tot er een voorstel naar de raad gaat. Dan kan er ook nog best wat veranderen, maar ben je al aan de late kant."

Een tip van Dame aan deelnemers met politieke aspiraties: "Het is belangrijk dat een raadslid zichtbaar is in de samenleving. Laat je zien in de kernen. Dat is belangrijker dan aanwezig zijn in vergaderzaaltjes."

Boogaard vult aan: "In de supermarkt en op het voetbalveld hoor je wat er leeft onder de mensen."

Enthousiast
De deelnemers zijn buitengewoon enthousiast over de cursus. "Ik ben benieuwd wat er gebeurt rond de herindeling", vertelt Theo Helsloot (83) uit Geldermalsen.

"Ik ben ondernemer geweest, heb altijd gewerkt en wil nu wat meer mijn neus laten zien bij dergelijke bijeenkomsten. Ik laat me goed informeren door de diverse politieke partijen."

Ook Angelique van Beuzekom (52) uit Geldermalsen is op zoek naar informatie. "Voor ik mijn stem laat horen, wil ik graag goed op de hoogte zijn. Misschien word ik politiek actief, dat weet ik nog niet precies."

"Maar ik ben wel heel benieuwd wat de gemeente West Betuwe wil. Ik ben bijvoorbeeld heel geïnteresseerd hoe de gemeente duurzaamheid vorm wil geven. Denk aan windmolens."

Aansluiten
Mathijs Versteegh (20) uit Meteren vindt de cursus een goede manier om veel informatie over de plaatselijke politiek op te doen. "Ik overweeg me aan te sluiten bij een politieke partij."

"Hier hoor ik in korte tijd hoe alles werkt. Ik ben blij dat ik me voor deze cursus heb opgegeven."

Politiek Actief gaat door tot 26 april, daarna bezoeken de deelnemers een raadsvergadering in een van de drie gemeenten.

André Bijl

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier