Foto: 123RF.com

Engelenhof Haaften blijft toch open voor auto's

  •   464 keer gelezen

HAAFTEN • De afsluiting van de Engelenhof in Haaften voor gemotoriseerd verkeer is definitief van de baan.

De belangrijkste redenen voor dit besluit van de gemeente Neerijnen zijn dat er niet zoveel verkeer is in de Engelenhof en dat de auto's en vrachtwagens zich over het algemeen aan de maximumsnelheid van dertig kilometer per uur houden.

Te hard rijden
De Engelenhof was in 2016 afgesloten voor gemotoriseerd verkeer tussen de oude begraafplaats en de Buitenweg. Dat was juist gedaan vanwege klachten over te hard rijdende auto's en vrachtwagens, en voor de veiligheid van voetgangers en fietsers.

Scholen, sportvelden en zorgcentrum
Fietsers en wandelaars maken veel gebruik van deze route om naar de nieuwe locatie van de basisscholen in De Burcht van Haeften en naar de sportvelden te gaan. Ook vanuit zorgcentrum De Wittenberg maken veel mensen gebruik van dit deel van de Engelenhof.

Bezwaren
Tegen het besluit om van dit stukje Engelenhof een fietspad te maken, maakten negen bewoners van deze straat en zijstraat de Bogert bezwaar. Zij konden nog maar aan één kant hun straat uit. Omdat de gemeente het argument van de te hoge snelheid niet kon staven met metingen, kregen de bezwaarmakers gelijk van de bezwaarschriftencommissie. De Engelenhof ging weer open voor al het verkeer.

Verkeersonderzoek
Intussen heeft de gemeente wel een verkeersonderzoek laten doen. Daaruit blijkt dat het wel meevalt met de drukte en de snelheid in de Engelenhof. In de dikke week in september dat er gemeten is, reed gemotoriseerd verkeer gemiddeld 24 km/uur. Vijftien procent van de auto's reed harder dan 35 km/uur en vijftien procent van de vrachtwagens harder dan 30 km/uur. De hoogste uitschieter was 56 km/uur. Gemiddeld komen er 385 voertuigen per dag door de straat, waarvan een kwart fietsers.

Bij het besluit om de Engelenhof weer open te stellen speelt ook mee dat door de afsluiting meer auto's de Schoolstraat kozen, die juist als verkeersluwe straat bedoeld is.

Breder
De Engelenhof wordt nu voor 9.000 euro geschikt gemaakt voor al het verkeer. De weg wordt breder en er komt een strook voor voetgangers van en naar 't Kempke. Auto's en vrachtwagens kunnen die strook ook gebruiken om uit te wijken voor tegemoetkomend verkeer.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }