Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: aangeleverd

Eerste energieneutrale woningen opgeleverd in Leerdam

  •   keer gelezen

LEERDAM • KleurrijkWonen leverde vrijdagochtend het eerste blokje van drie nieuwbouwwoningen op aan de Gerberastraat in Leerdam. 


Mevrouw Leusink ontving als eerste haar sleutels van verhuurmakelaar Bennie Schaap en projectleider Lennart de Vos. Zij is één van de bewoners van de Rozenstraat die doorstromen naar een nieuwe woning in plan Siemensstraat. In totaal verhuizen twaalf huishoudens vanuit de te slopen woningen naar deze nieuwbouw. Na hun verhuizingen start de sloop van de Rozen-, Tulp- en Dahliastraat. 

De Gerberastraat is onderdeel van het nieuwbouwproject aan de Siemensstraat. Hier realiseert KleurrijkWonen 17 levensloopbestendige woningen en 17 eengezinswoningen. De woningen voldoen aan strenge eisen van zeer energiezuinig bouwen (zen: zeer energiezuinige nieuwbouw). De woningen zijn extra goed geïsoleerd en hebben driedubbelglas. Daardoor is de temperatuur in de woning vrij constant. Voor het verwarmen wordt gebruik gemaakt van infrarood panelen die aan het plafond hangen. De ventilatie en het inblazen van frisse lucht wordt automatisch geregeld door een warmteterugwinunit. De ramen hoeven dus niet open voor frisse lucht, de meeste ramen kunnen wel open. 

Op een groot deel van het dak liggen zonnepanelen. Alle bewoners hebben een energiebundel die bestaat uit de opgewekte zonne-energie. Alle apparaten in de woning werken op deze opgewekte energie. Daarnaast is er een bundel voor energielasten van het huishoudelijk gebruik. Zolang bewoners binnen deze bundel blijven, hoeven ze geen energielasten te betalen. Ze betalen uiteraard wel de vaste aansluitkosten. Verbruiken ze méér dan wat in hun energiebundel zit, dan betalen ze bij. Verbruiken ze minder, dan krijgen ze een korting op hun energierekening vanwege het terug leveren van energie. De verwachting is dat de energielasten voor deze bewoners zeer laag zijn. De bewoners kunnen hun verbruik zelf bijhouden en zo nodig bijsturen. Ook KleurrijkWonen gaat dit monitoren. 

Het zijn de eerste zen-woningen die KleurrijkWonen realiseert. 

CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier