• Gezelligheid bij de heropening dagbesteding.
• Gezelligheid bij de heropening dagbesteding. (Foto: Levien Vermeer )

Dagbesteding De Wittenberg in Haaften vernieuwd

  •   1010 keer gelezen

HAAFTEN • Bij zorgcentrum De Wittenberg in Haaften werd donderdag de feestelijke heropening van de dagbesteding gevierd.

Ze zit aan de koffie met gebak in de vernieuwde, vergrote dagbestedingsruimte van De Wittenberg. Ze woont in een aanleunwoning en komt één dag in de week. "Ik vindt het hier ontzettend gezellig", vertelt ze. "De hele groep klikt met elkaar, ik kijk altijd erg naar de dinsdag uit." Een tafelgenote beaamt: "Ja, het is erg fijn hier hoor."

Bij binnenkomst van het open huis ter gelegenheid van de feestelijke heropening op donderdagmiddag ervaart de bezoeker meteen een hartelijke en uitnodigende sfeer. Teammanager Miranda Heijkoop lacht: "Dat is ook wat we hopen neer te zetten." Ze vertelt dat het zorgcentrum naast aanleunwoningen ook intern verblijf biedt, zowel tijdelijk als permanent. Voor de 'aanleuners' en in de wijk is er alarmering, wijkverpleging en huishoudelijke hulp beschikbaar. Verder voorziet het centrum ook al heel lang in dagbesteding voor personen van buitenaf. Miranda vervolgt: "De meeste mensen komen in aanmerking voor dagbesteding via een Wmo- of langdurige zorgindicatie, maar het is ook mogelijk om een dagdeel of dag als particulier in te kopen." Sinds de overheid langer thuis wonen stimuleert is de zorgvraag complexer geworden van mensen die aanspraak maken op dagbesteding, merkt ze in de praktijk. "Sommige bezoekers hebben structuur nodig vanwege beginnende dementie, anderen kunnen lichamelijk slecht uit de weg en hebben hulpmiddelen nodig, zoals een rollator. Dat was de reden voor verbouwing: om beter aan te kunnen sluiten bij de cliënt- en vraaggerichte zorg."

Activiteitencoach Tamara van Weelden, fulltime werkzaam op de dagbesteding, loopt net als verschillende collega's, pratend en lachend met een hapje en drankje rond. Ze is blij met de grote belangstelling voor de heropening. "Zo leren wij ook de mantelzorgers en familie van onze vaste bezoekers beter kennen." De vergrote ruimte lijkt nog het meest op een eetkeuken met woonkamer, compleet met een genoeglijke slaande klok. Ze zegt: "De nieuwe keuken is praktisch en mooi geworden. Als we vroeger iets wilden bakken met de bezoekers moesten we naar de instellingskeuken voor de oven. Dan liepen we hier de geursensatie mis, en die is juist zo belangrijk." Behalve de huidige groentetuin is er nog een belevenistuin voorzien, met fruitbomen, bankjes, een slingerpad en misschien wel een waterpomp, vertelt Miranda. "Er wordt alles aan gedaan om het de mensen naar de zin te maken, en echt: iedereen is welkom!"

De dagbesteding is op werkdagen open van 10:00 tot 16:00 uur.

Levien Vermeer

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }