Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Emiel de Jong maakt jeugdtheater ook boeiend voor volwassenen.
• Emiel de Jong maakt jeugdtheater ook boeiend voor volwassenen. (Foto: Janneke Boogaard)

Emiel de Jong uit Heukelum maakt jeugdtheater met meerdere lagen

  •   keer gelezen

HEUKELUM • Cabaretier Emiel de Jong keerde terug naar zijn geboortedorp en maakt nu jeugdtheater. Zondag 29 oktober is 'Dag meneer Van Dalen' te zien in stadspodium GO.


De Jong (44) maakte tien succesvolle voorstellingen met Schudden, het cabaretduo dat hij samen met Noël van Santen uit Leerdam vormde. "Maar met de elfde voorstelling wilde het niet lukken, die werd niet naar onze zin. Toen hebben we besloten een pauze te nemen", vertelt De Jong.

Thuishaven
Het interview vindt plaats aan de keukentafel, met uitzicht op de pittoreske haven van Heukelum. Na een aantal jaren in Utrecht streek hij daar weer neer. "Mijn vriendin en ik waren meteen verliefd op de ligging van dit huis en dit is een zeer fijne plek voor onze drie kinderen om op te groeien. Dit voelt wel heel letterlijk als een thuishaven."

Opnieuw bewijzen
Waar Van Santen en De Jong met Schudden een goede reputatie hadden opgebouwd, moest De Jong zich nu opnieuw bewijzen. "Spannend, maar ik merk dat het ook goed is voor mijn ontwikkeling. En theater voor kinderen heeft me altijd al getrokken."

Met oud-studiegenoot Harold Schraven richtte hij theatergroep Graasland op; in 2015 zag de eerste voorstelling 'Brrr' het levenslicht.

'Dag meneer Van Dalen'
De tweede voorstelling 'Dag meneer Van Dalen' is vorige week in première gegaan na twee succesvolle try-outs in het dorpshuis in Heukelum.

Zwaar thema
"De voorstelling gaat over de dood: afscheid nemen, iemand missen, maar ook: het leven omarmen." Is dat niet een wat zwaar thema voor een jeugdvoorstelling? "Die reactie krijg ik vaker. Maar ik vind dat jeugdtheater niet alleen over koetjes en kalfjes moet gaan."

Meerdere lagen
De Jong: Mijn voorstellingen hebben meerdere lagen. Kinderen pakken de primaire lagen op, ik vind het niet erg als zij de man in het wit die meneer Van Dalen wil komen halen niet interpreteren als 'de dood'. Het gaat om wat je erbij voelt. Die verschillende lagen maken de voorstelling ook boeiend voor volwassenen, zij beleven er ook lol en verwondering aan. En als zij anders reageren, geeft dat juist stof tot samen napraten, een belangrijke functie van theater."

Grappig
De Jong vervolgt: "Er zitten trouwens ook veel grappige scènes in het stuk, hoor. Als de loodgieter of de thuiszorg op bezoek komt, wordt de sfeer slapstickachtig, met veel muziek."

Beelden
Net als in 'Brrr' komt in 'Dag meneer Van Dalen' weinig gesproken tekst voor. "De beelden en sfeer vertellen het verhaal. Mijn eigen jeugdherinneringen bestaan ook vooral uit beelden. Die blijven je toch het meest bij."

De jeugdvoorstellingen zijn ook door scholen te boeken. 'Brrr' is bedoeld voor publiek vanaf vier jaar, 'Dag meneer Van Dalen' vanaf zes jaar. De voorstelling in GO is op zondag 29 oktober om 11:00 uur.

Meer info: go-leerdam.nl en tggraasland.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier