Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Mére werkt aan één van haar kunstwerken.
• Mére werkt aan één van haar kunstwerken. (Foto: Karel van Koppen )

Mérie Rijnberk maakte kunstobjecten van de zaligsprekingen

  •   keer gelezen

BEESD • Rhenoyse kunstenaar Mérie Rijnberk vertaalde de zaligsprekingen van Jezus in kunstobjecten. Ze zijn nog de hele maand augustus te bewonderen in de protestantse kerk in Beesd.

'Zalig zijn de treurenden, want zij zullen getroost worden'. Mérie Rijnberk raakte geïntrigeerd door de acht uitspraken van Jezus – terug te vinden in bijbelboek Mattheüs 5 – toen ze deze zinsnede las. "Ik dacht: zalig de treurenden? Hoe kan dat?" Ze las er tientallen boeken over, verdiepte zich zelfs in de vertaling van de van oorsprong Aramese teksten. "Het is een tekst die niet stopt, hij blijft geven. Iedere spreuk op zich heeft wat."

Mérie ziet de gezegden van Jezus als een leidraad, daarom heet haar expositie ook 'een hemel op aarde'. Bewust zonder hoofdletters. "Ik wil niet pretenderen dat er één hemel is, voor mij is de boodschap universeel. En als we allemaal zouden leven zoals de zaligsprekingen, als we allemaal zachtmoedig, zuiver en rechtvaardig zouden zijn, dan zouden we op aarde een hemel hebben." Ze vult later aan: "Maar er echt naar leven, is heel moeilijk."

Bij binnenkomst in de protestantse kerk in Beesd vinden bezoekers eerst een vingerlabyrint met in het hart een kleine verhoging. Dit symboliseert voor Mérie de zoektocht naar rust, met een verwijzing naar Jezus die in de bijbel ook regelmatig op een berg ging mediteren of bidden. Het kunstwerk heeft ook de vorm van een doopvont. "De expositie geeft mensen hopelijk ook een moment van bezinning. Ik hoop mensen te inspireren, dat ze misschien beginnen bij het maken van die hemel op aarde. En soms geeft ze dat misschien het gevoel herboren te zijn."

De expositie is nog de hele maand augustus te vinden in de ontmoetingsruimte en de kerkzaal. Bezichtigen kan natuurlijk na de dienst op zondag, maar ook op zaterdag van 11:00 tot 14:30 uur. Mérie verzorgt zelf ook twee rondleidingen langs de kunstwerken, op dinsdagochtend 22 augustus om 10:00 uur en donderdagmiddag 24 augustus om 15:30 uur. Ze bekent: "Eigenlijk doe ik dat liever niet, ik heb liever dat mensen zelf hun eigen interpretaties aan de kunstwerken moeten geven. Maar, aan de andere kant vinden mensen het gewoon prettig als je een uitleg geeft." Opgeven voor de rondleidingen kan via Jitse Scheffer (0345-681325) of via info@rijnberkhof.nl.

En is ze er inmiddels uit hoe de treurenden ook zalig kunnen zijn? "Ja, ik denk dat iedereen verdriet krijgt te verwerken in het leven. Licht en schaduw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het donker kan het verdriet nog zwaarder zijn, maar bij verdriet hoort ook troost. En als je mensen om je heen hebt, dan kunnen zij het verdriet verlichten."

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }