Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Op het plein moet ook ruimte zijn voor evenementen.
• Op het plein moet ook ruimte zijn voor evenementen.

Vaart achter herinrichting Reilinghplein

  •   keer gelezen

 LEERDAM • Er komt schot in de plannen voor de herinrichting van het Dr. Reilinghplein. Het college stelt de raad voor 147.000 euro beschikbaar te stellen om de plannen voor het plein en het voorplein bij het station nader uit te werken.


Het is nog steeds de bedoeling dat de Nettorama in de Rabobank komt, maar dat plan is losgekoppeld van de herinrichting van het Reilinghplein.

Het college heeft inmiddels Bureau Blad uit Leerdam opdracht gegeven om alle ideeën vorm te geven. "Het is de bedoeling om het Reilinghplein net zo aan te kleden als het centrum. Denk aan het gebruik van natuursteen. Zo krijgt het Anker – de verbinding van het Station met Markt en Kerkstraat – duidelijker vorm en ontstaat er een aantrekkelijke looproute", zegt wethouder Teus Meijdam.

Horeca 
Inmiddels hebben de omwonenden groen licht gegeven voor de komst van 'lichte' horeca op het plein.

"Er wordt gedacht aan de verkoop van broodjes, een uitsmijter, een bak koffie en een biertje. Om acht uur 's avonds sluit de tent, dan moest het stil zijn", laat Rein Nieuwboer - voorzitter van de werkgroep die zich bezig houdt met de herinrichting van het plein - weten.

Er heeft zich inmiddels een horeca-ondernemer gemeld die onder deze voorwaarden aan de slag wil.  

Kubussen
Over de toekomst van de kubussen bestaat nog geen duidelijkheid. Bij de plannenmakerij moet rekening gehouden worden met de aanwezigheid van het kunstwerk dat een flink deel van het plein in beslag neemt. Verplaatsing is alleen mogelijk met toestemming van kunstenares Marijke de Goey.

Die voelt weinig voor eerdere suggesties om de kubussen op de Lingedijk langs de Glasroute op te stellen. Evenmin is ze enthousiast over het voorstel ze te verplaatsen naar de rand van het plein om zo de wandelroute naar het centrum te markeren.

"De kunstenares gaat overleggen met de mensen van Blad. We zijn blij met de positieve contacten. Er ontstaat beweging", zegt wethouder Meijdam.

Bibliotheek
Ook de bibliotheek haakt aan bij de herinrichting van het plein. "Ze willen graag meedoen. Er bestaan ideeën voor een nieuwe ingang. Ze willen een gezellig hoekje realiseren met een zitje en mogelijk zelfs een filmscherm. Met hun definitieve plannen wachten ze af tot duidelijk is bij welke provincie we gaan horen."

Tegelijk met de opknapbeurt van het Reilinghplein wordt ook het stationsplein aangepakt. Op de gehele Stationsweg geldt straks een maximumsnelheid van 30 kilometer, de bushalte wordt verplaatst en mogelijk komen hier meer parkeerplaatsen.

Nettorama
Het is nog steeds de bedoeling dat supermarkt Nettorama gebruik gaat maken van het gebouw van de Rabobank. De begane grond wordt aan de achterkant uitgebreid, boven verrijzen dertien appartementen en vier penthouses.

Minder vlot gaan het met de invulling van de ABN Amro. De plannen van een bedrijf voor Lifestyle om zich hier te vestigen zijn inmiddels van de baan. Het gemeentehuis – dat vanwege de herindeling waarschijnlijk wordt verbouwd – speelt (nog) geen rol  in de plannen.

Schetsen
De werkgroep gaat samen met Blad op korte termijn aan de slag om meerdere schetsontwerpen uit te werken. Eind 2017 of begin 2018 volgt een uitgebreide inspraakronde over de plannen.

"De inwoners mogen kiezen. Omwonenden, ondernemers, maar ook alle andere inwoners. Het Reilinghplein is een stadsplein. Daarom is het belangrijk dat er een breed draagvlak voor de herinrichting is."

Volgens een eerste raming is er in totaal 1,5 miljoen euro nodig voor de herinrichting van het Reilinghplein, het plein bij het station en de Stationsweg. De gemeente heeft als opstapje hiervoor nog zo'n 250.000 euro in een potje dat ooit bedoeld was om het stationsplein op te knappen.

Planning

Als de procedures vlot verlopen, gaat supermarkt Nettorama medio 2018 aan de slag met de uitvoering van haar plannen. Het jaar daarop – als de supermarkt gesetteld is – zou de herinrichting van het plein kunnen beginnen.

"Het moet een aantrekkelijk en functioneel plein worden, een mooie entree van de stad. Mét horeca, maar ook een locatie die aantrekkelijk is voor kinderen, waar ze kunnen bewegen. Gezelligheid staat voorop. We gaan er alles aan doen om de bestaande plannen te bundelen", beloven Meijdam en Nieuwboer.

André Bijl

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2