Logo hetkontakt.nl/leerdam

Campagne Smartphonevrij fietsen krijgt mogelijk vervolg

  •   keer gelezen

REGIO • De in september 2016 begonnen landelijke verkeerscampagne over het smartphonevrij fietsen krijgt mogelijk een vervolg. De actie is in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden zeer succesvol verlopen.


Met de actie werden leerlingen van het voortgezet onderwijs gestimuleerd de aandacht meer bij het verkeer te houden en 'smartphonevrij' te fietsen. Door de Fietsmodus-app te installeren werd gemeten of de leerlingen dat tijdens het fietsen ook deden en werden hun fietskilometers geregistreerd. Met deze kilometers werden punten gespaard en konden scholieren en hun school kans maken op een prijs. Deze actie met punten heette de schoolchallenge.

Fietsmodus 
Door een promotieteam in de gemeente Gorinchem zijn alle zeventien middelbare scholen in de gemeenten bezocht. De leerlingen ontvingen een Fietsmodus-promotiekaartje en een poster voor de klas. Ook werden ze uitgedaagd om mee te doen aan de schoolchallenge.

Sommige scholen hebben extra gastlessen aangevraagd zoals De Uilenhof, het Tiener College in Gorinchem en het Heerenlanden College in Leerdam. De gemeente Gorinchem heeft op diverse plekken op de weg, waar veel scholieren fietsen, logo's afgebeeld van de Fietsmodus.

Mogelijk vervolg
De regio is trots op de leerlingen en scholen die hebben deelgenomen aan deze campagne. De resultaten van een eerste deelname zijn positief: 20 procent van de punten in Zuid-Holland zijn door VO-leerlingen in de regio AV gespaard, waarvan 18 procent in Gorinchem.

De Uilenhof had de meeste deelnemers en daarna het Lyceum Oudenhoven. De regio AV wil een verkeersveilige regio zijn en blijven, daarom investeert zij continu in verkeersveiligheid onder het motto: Maak van de nul verkeersslachtoffers een punt. Dit voorjaar komt er mogelijk een vervolg van de Fietsmodus campagne vanuit ministerie, provincie en regio.

De smartphone speelt een grote rol in het leven van jongeren. Ook als ze aan het verkeer deelnemen. Eén op de vier jonge fietsers van twaalf tot 21 jaar zegt tijdens het fietsen regelmatig tot heel vaak sociale media berichten te lezen en één op de vijf schrijft regelmatig tot heel vaak berichten. En zo'n 10 procent bekijkt regelmatig Youtube-filmpjes op de fiets (bron: NIPO december 2015). Daarom is het niet zo vreemd dat bij één op de vijf fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is, smartphone-gebruik een rol speelt.

Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) vertelde in december dat zij is gestart met de voorbereiding van een wettelijk verbod op appen op de fiets.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2