Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Marijke Verhoef

Kunstwerk Frans Hals weer gestolen uit Leerdams museum

  •   keer gelezen   112

LEERDAM • In de vroege morgen van woensdag 26 augustus is een schilderij gestolen uit het museum 'Het Hofje van Mevrouw van Aerden' in Leerdam. 


De politie laat weten dat er rond 3:30 uur is ingebroken en dat daarbij het stuk de ‘Twee lachende jongens’ van Frans Hals is gestolen.

Achterdeur geforceerd
Rond 3:30 uur ging het alarm van het museum af. Hierna zijn agenten direct naar het Hofje gegaan. Daar en in de naaste omgeving troffen zij de daders niet meer aan.

Nadat de beheerder van het museum toegang kon verschaffen tot het terrein en het pand, bleek dat de achterdeur geforceerd was en één schilderij was ontvreemd: de ‘Twee lachende jongens’ van Frans Hals.

Onderzoek
De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart naar de roof. In dat onderzoek werken diverse expertises samen, zoals forensische onderzoekers, tactische recherche, kunstroofexperts van de landelijke recherche en de politie in het basisteam.

Er worden onder andere camerabeelden gezocht, veiliggesteld en geanalyseerd. Er wordt met getuigen gepraat en buurtonderzoek gedaan.

Derde keer
Het is niet de eerste keer dat dit schilderij van Frans Hals gestolen is, het werd eerder in 2011 en 1988 ook ontvreemd. In 1988 werd ook het schilderij van Jacob van Ruisdael 'Bosgezicht met bloeiende vlier' gestolen, samen met het stuk van Hals.

Beide schilderijen werden na drie jaar teruggevonden. In 2011 waren deze beide schilderijen zes maanden zoek.

Iets gezien?
De betreffende nacht iets gezien of gehoord in de omgeving van het Hofje van Aerden in Leerdam, of weet u meer over deze diefstal? Of misschien heeft u wel camerabeelden die u nog niet met de politie zijn gedeeld? Neem dan contact via 0900-8844 of via het tipformulier op de website van de politie.

CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier