Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Bernard Heesen is betrokken bij de nieuwe glasmanifestatie.
• Bernard Heesen is betrokken bij de nieuwe glasmanifestatie.

Grote Glasmanifestatie in Leerdam

  •   keer gelezen

LEERDAM • Ruim dertig jaar na Glas'86 komt er een nieuwe Glasmanifestatie. Dat maakte Maartje Brattinga, junior conservator van het Glasmuseum, donderdagavond tijdens het Raadsplein bekend.


Het evenement is een initiatief van glasblazerij De Oude Horn, de Glasblazerij/het Glasmuseum en Royal Leerdam Crystal. De manifestatie krijgt een internationaal karakter, want naast Leerdam zijn ook de glassteden Venetië in Italië en Novy Bor in Tsjechië bij de plannen betrokken.

Ommekeer
Brattinga wees vorige week tijdens de presentatie van het project op de 'impact' van Glas '86. "Twee weken lang waren er in de Oude Horn meesterglasblazers aan het werk. Dat leidde destijds tot de expositie 'Beelden in Glas' in Fort Asperen. Het zorgde voor een ommekeer in het denken over glas en had grote invloed op kunstenaars. Maar ook op ondernemers en galerieën in Leerdam."

"Het zorgde ook voor een revitalisering van het begrip Glasstad Leerdam. We hebben nu weer een nieuwe impuls nodig. We willen 'Glasstad Leerdam' opschudden en van nieuwe energie voorzien."

De manifestatie begint komende winter: in december vindt in de Oude Horn de start plaats via de komst van een aantal (internationale) kunstenaars. In diezelfde periode houdt conservator Hélène Besancon van het Glasmuseum in de Verenigde Staten een lezing over Glas '86.

Krachten bundelen
In de zomer van 2017 wordt een nieuwe Glasmanifestatie gehouden, waarbij de drie Leerdamse werkplaatsen – de Oude Horn, de Glasblazerij aan de Zuidwal en Leerdam Crystal – hun krachten bundelen en glasblazers uit Leerdam, Venetië en Novy Bor hun 'kunsten' vertonen.

De resultaten daarvan zijn later die zomer te bewonderen tijdens een expositie in Fort Asperen. Tegelijkertijd wordt in het Glasmuseum in Leerdam een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van de drie deelnemende glassteden.

Open dagen in de drie ateliers en een symposium in Go zijn andere onderdelen van het programma, terwijl het verloop van de manifestatie wordt vastgelegd op film.

Internationaal
Als het evenement in Leerdam is afgesloten, verhuist het project in de winter van 2017-2018 naar Novy Bor, terwijl het de bedoeling is om in de zomer van 2018 Venetië te bezoeken.

En er bestaan inmiddels al plannen om de manifestatie daarna ook in andere landen, mogelijk zelfs in de Verenigde Staten, bekendheid te geven.

De initiatiefnemers hebben al veel voorwerk verricht en zijn enthousiast over het project. Brattinga: "De manifestatie is belangrijk voor het glas en de kunstenaars. Die moeten het glas weer 'ervaren'. Het betekent misschien wel de redding van het oude Leerdamse ambacht."

Uniek evenement
"Het wordt een uniek evenement: de beste glasmakers ter wereld die samenkomen en met elkaar aan de slag gaan. Bovendien is het geen eenmalig project. Het gaat om een meerjarenplan, het is een initiatief met een vervolg."

"Leerdamse ondernemers kunnen er ook van profiteren. Het is een impuls voor het glas en dus ook voor het toerisme. Dit initiatief zet Leerdam als Glasstad nationaal en internationaal weer op de kaart."

André Bijl

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier