Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Eén van de drie workshops ging over veiligheid in huis. Foto: Janneke Boogaard
• Eén van de drie workshops ging over veiligheid in huis. Foto: Janneke Boogaard

Rabobank maakt senioren bewust van risico's

  •   keer gelezen

ASPEREN • Het zijn niet alleen vreemden, maar steeds vaker goede bekenden of zelfs eigen kinderen die senioren geld of goederen afhandig nemen. Die boodschap maakte dinsdag indruk op oudere Rabobank-klanten.


Ruim 250 mensen met een rekening bij de Rabobank waren ingegaan op de uitnodiging om drie workshops te volgen in De Schildkamp. 

Perzisch tapijt
Marianne van der Krans is projectleider ouderenmishandeling bij Veilig Thuis, het meldpunt van de GGD voor huiselijk geweld en mishandeling. Levert haar eerste voorbeeld nog wat gegniffel op - een filmpje van Geer & Goor blijft altijd grappig -, de zaal verstomt bij de lijst praktijkvoorbeelden die volgt. De buurman die een oogje in het zeil zou houden omdat de kinderen ver weg wonen en druk zijn, maar die het Perzische tapijt van vader verruilde voor een exemplaar van Ikea en de opbrengst van de verkoop in zijn zak stak. De kinderen die het huishoudboekje van hun dementerende moeder hebben overgenomen en vervolgens de hand op de knip houden om de 'erfenis te optimaliseren'. "We krijgen soms meldingen waarbij kinderen een noodzakelijke medische behandeling afhouden omdat ze die te duur vinden", vertelt Van der Krans.

Heel triest
Dat het in veruit de meeste gevallen naasten zijn die het doen, maakt het voor ouderen lastig om het aan te kaarten. "Het zijn altijd heel trieste verhalen", bevestigt Ingeborg de Groot, ouderenadviseur bij Rabobank Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

De Groot neemt de workshop 'Veilig bankieren' voor haar rekening. Ze ziet een toename van misbruik van machtigingen en bankpasjes. "Gebeurde dat eerst een paar keer per jaar, nu is het drie tot vijf keer per maand", schat ze in. "Houd dus zelf goed uw bankafschrijvingen in de gaten." De bank probeert een oogje in het zeil te houden en nodigt klanten uit als er signalen van derden over misbruik zijn, en dan komt vaak de aap uit de mouw.

Boeven vangen
Ook de politie is deze middag aanwezig en hamert er nog maar eens op dat niet iedereen te vertrouwen is. "Als iemand van een instantie aanbelt, vraag dan altijd om een pasje. En als u het niet vertrouwt, bel ons dan." "En dan komen jullie zeker meteen?" klinkt het sceptisch vanuit de zaal. Niet altijd, geeft de agente toe, "maar we trekken wel na of de betreffende instantie inderdaad met een actie in uw wijk bezig is. Zo niet, dan gaan we er wel degelijk met spoed achteraan. Ook wij willen deze boeven graag vangen."

Vaker 112 bellen
Wat de politie ook nog graag kwijt wil: "Wees niet bang om 112 te bellen, ook als u ziet dat er ergens ingebroken wordt of iets vernield wordt. Bij twijfel gewoon bellen; als het geen spoedmelding blijkt zal de centralist u vriendelijk doorverwijzen en worden we echt niet boos vanwege onjuist gebruik van 112."

Niet banger, wel bewuster
Anderhalf uur later zijn de Rabobank-klanten heel wat wijzer. Niet banger, hoopt bankdirecteur Walther Buijs. "Wél bewuster."

Lees het uitgebreide verslag in de papieren krant van woensdag 5 oktober 2016 of in de e-paper.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2