Logo hetkontakt.nl/leerdam
Kitty Frederix.
Kitty Frederix.

Leerdamse houdt inloopochtenden voor nah'ers

  •   keer gelezen

leerdam • Kitty Frederix start in Leerdam met inloopochtenden en lotgenotencontact voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (nah). De aftrap is dinsdag 27 september in Lingesteyn.


Kitty Frederix dacht altijd aan kwijlende mensen in een rolstoel als er over nah werd gesproken. Inmiddels weet ze beter. Ze leeft al twaalf jaar met de beperkingen van nah. "Bij mij zie je het gelukkig niet en ik kan alles ook nog. Alleen niks doet het honderd procent", vertelt de 53-jarige Kitty. Ze kreeg twaalf jaar geleden een auto-ongeluk waardoor ze een hersenkneuzing opliep en een deel van haar hersencellen afstierven. De week voor het ongeluk en de vijf weken erna zijn een groot gat in haar geheugen. Ze lag 3,5 week in het Erasmus ziekenhuis en verbleef vijf weken in revalidatiecentrum Rijndam. Daarna volgden nog negen maanden revalidatie vanuit huis.

Zwart gat
Eenmaal uitgerevalideerd viel Kitty in een zwart gat. "Er is niemand waar je iets aan kunt vragen, terwijl je juist zoveel vragen hebt. Over praktische dingen zoals huishoudelijke hulp of het aanschaffen van een rollator, maar er speelden ook emotionele zaken. Pas thuis realiseerde ik me wat er was gebeurd en wat voor invloed dat zal hebben op mijn leven. Nah overkomt je, van het ene op het andere moment."

Rust en regelmaat
Kitty kampt sinds het ongeluk met grote vermoeidheid, is afgekeurd voor werk, kan geen auto meer rijden en heeft problemen met haar korte termijngeheugen. "Als je nah hebt, dan is rust en regelmaat noodzakelijk. Je kunt de hersenen zien als een telefooncentrale. Als de lijn bezet is, kun je er via een omweg wel komen, maar dat kost tijd en energie."

Weinig voorzieningen
Kitty woont sinds vier jaar in Leerdam en ontdekte dat er in de glasstad weinig tot geen voorzieningen zijn voor mensen met nah. "Terwijl het juist heel fijn is om met anderen te spreken die ook nah hebben en praktische tips uit te wisselen. Als je anderen ontmoet realiseer je dat je niet de enige bent die last heeft van die harde muziek in de sportschool of die het moeilijk vindt om naar een druk en luidruchtig verjaardagsfeest te gaan."

Geïnspireerd op het NAHuis dat onlangs in Tilburg is geopend, stapte Kitty dit voorjaar naar de gemeente om te onderzoeken of er in Leerdam ook zoiets kon komen. Via de wethouder en met grote hulp van stichting MEE, Samen Doen en patiëntenvereniging Hersenletsel.nl is het Kitty gelukt om een programma met inloopochtenden en contactmomenten voor lotgenoten op te zetten.

Inloopochtend
In samenwerking met Hersenletsel.nl start dinsdag 27 september de eerste inloopochtend, van 10:00 tot 12:00 uur in Lingesteyn. NAH-getroffenen, hun partners, mantelzorgers, kinderen en familieleden kunnen elkaar tijdens deze ochtenden op een ontspannen manier ontmoeten. Ze kunnen ervaringen uitwisselen, een spelletje doen of gewoon onder het genot van een kopje koffie met elkaar in gesprek gaan. Het is de bedoeling om de ochtend iedere dinsdag te houden. De entree bedraagt 1 euro inclusief koffie en thee.

Lotgenotencontact
Daarnaast start er 5 november een lotgenotencontactgroep, van 13:30 tot 16:00 uur in Lingesteyn. Deze middag is uitsluitend bedoeld voor mensen met nah en hun naasten. Iedere bijeenkomst wordt een apart thema behandeld. Te denken valt aan vermoeidheid of karakterveranderingen. Het thema wordt via een lezing of film ingeluid, waarna getroffenen en partners in aparte groepen over het thema praten. Deelname aan deze middagen is gratis. Verder werkt Kitty met hulp van MEE een Samen Doen aan sportactiviteiten voor mensen met nah. Op dit moment wordt gekeken naar fitness en yoga.

Meer informatie over de inloopochtenden of het lotgenotencontact is te verkrijgen via Kitty Frederix (inloopochtendNAH@gmail.com).

Marijke Verhoef
Coördinator Het Kontakt Media (Special Products) en redacteur van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Marijke_Verhoef op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier