• Marco van Vliet: 'Er bestaat -onterecht- een niet al te positief beeld van praktijkfuncties'.
• Marco van Vliet: 'Er bestaat -onterecht- een niet al te positief beeld van praktijkfuncties'. Foto: Jan Timmer

Radiair luidt noodklok: 'Streven naar beter imago doe-banen'

Zakelijk 1.591 keer gelezen

REGIO • Voor bedrijven in de bouw en techniek wordt het steeds lastiger om aan personeel te komen. Ook totaalinstallateur Radiair uit Lopik kent het probleem. "We moeten met elkaar het imago van werken in techniek en bouw verbeteren", stelt bedrijfsleider Elektra en Werktuigbouw Marco van Vliet.

Radiair geldt met zijn vijftig medewerkers als een middelgroot bedrijf. De onderneming is actief als installateur in zowel de particuliere als de utiliteitssector. "We zien de markt sterk aantrekken", vertelt Marco van Vliet. "De groei is zelfs zo krachtig dat er zo langzamerhand een nijpend tekort aan technische arbeidskrachten ontstaat. Wij hebben ons personeelsbestand, door flink te investeren in scholing en onze goede contacten met het onderwijs, tot nu toe goed voor elkaar, maar we merken ook dat het aantrekken van nieuwe mensen steeds moeilijker wordt."

Zo leverde een advertentiecampagne afgelopen weken exact nul (!) reacties op. Van Vliet: "Bij andere bedrijven in de bouw hoor je dezelfde geluiden. Dat is iets om je zorgen over te maken. Feit is dat er een niet al te positief beeld bestaat van praktijkfuncties in techniek en bouw. 'Het is zwaar en vies', 'je moet vroeg uit de veren' en 'de salarissen zijn niet al te riant', hoor je vaak om je heen. Dat beeld klopt niet. Er wordt in onze branches gewoon goed betaald en wij vergoeden reisuren en bieden een mooie beloning in geval van overuren. Daarnaast is werken in de installatiebranche veel minder zwaar en zeker ook cleaner dan mensen denken."

Hoewel Radiair er alles aan doet om het vak te promoten, leeft binnen het bedrijf ook het besef dat alleen dat niet genoeg is. "De overheid zou een veel actievere rol moeten spelen", trekt Marco van Vliet het probleem breder. "Men geeft wel miljoenen uit aan reclamecampagnes om werken bij Defensie onder de aandacht te brengen, maar de bouwbranche laat men links liggen. Ik vind dat een kwalijke zaak, omdat onze branche één van de belangrijkste motoren van de economie is. Er is vanuit 'Den Haag' simpelweg te weinig aandacht voor 'doe-banen'. Ik maak me daar zorgen over."

Vervolgens: "Tegelijkertijd gaan we natuurlijk niet zitten wachten tot de politiek wakker wordt. Wij blijven sleuren om mensen te enthousiasmeren voor ons vak. Dat doen we onder andere door onze contacten met scholen en ROC's te intensiveren en binnen ons bedrijf jonge mensen het vak te leren."

Momenteel zijn bij Radiar acht leerling-monteurs actief binnen 'werkend leren'. "Dat is positief. Wij kunnen toekomstige problemen dus aardig ondervangen, maar daarmee los je het totale vraagstuk niet op. Ik ken genoeg bedrijven met een relatief oud medewerkersteam. Zij kunnen, als de situatie ongewijzigd blijft, straks in de problemen komen. Het is zaak dat er alles aan gedaan wordt om dat te voorkomen", besluit Marco van Vliet.

Jan Timmer

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden