Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Wijntjes Fotografie

Valpartijen ‘onthoofden’ 58ste Wielerronde van Lekkerkerk

  •   keer gelezen   Sport

LEKKERKERK • Twee van de drie koersen van de Ronde van Lekkerkerk moesten op Hemelvaartsdag worden gestaakt na ernstige valpartijen. Twee traumahelikopters en vier ziekenwagens waren nodig om de gewonde amateurs en eliterenners naar het ziekenhuis te vervoeren.

Bram Hofman had zich de Lekkerkerkse wielerdag, die vanwege corona twee keer niet doorging, anders voorgesteld. Voordat het eerste startschot klonk, ontving hij van de KNWU nog een gouden speld voor zijn 40-jarige bijdrage aan de populaire kermiskoers, die duizenden toeschouwers trekt. “We konden niet anders dan de twee wedstrijden afblazen. De opgeroepen diensten hadden de tijd nodig om de gewonde renners zo goed mogelijk te verzorgen.”

Begrip
Jorrit Slaman uit Schoonhoven, die zich snel aan kop nestelde van de amateurkoers, had zijn zinnen gezet op deze wedstrijd. “De valpartij op de Kerkweg gebeurde achter mij op het moment dat het peloton brak. Ik zag een ronde later al snel dat de gevallen renners er niet goed bij lagen. Ik heb begrip voor de beslissing.”

Bij de wedstrijd voor eliterenners kwam op de achterzijde van het parkoers een renner lelijk ten val. Het peloton zag de ernst van de situatie in en gaf zelf aan, dat de koers geneutraliseerd moest worden. “Ik had geen last van de valpartij,” vertelde Remco Schouten, de winnaar in 2019. “Het zou een zware koers geworden zijn. Ik reed in een ruk naar een vluchtgroepje toe en dat kostte vanwege de felle wind veel kracht. Ik had me al voorgenomen om pas in de aanval te gaan als het peloton uit elkaar zou vallen. Dat we stopten, is begrijpelijk. De gezondheid van de renners gaat voor.”

Zijn trainingsmaat Piotr Havik, die zich richt op gravelwedstrijden, was het met hem eens. “In klassiekers heb ik weleens meegemaakt, dat een wedstrijd werd gestaakt. In een criterium nog nooit.”

Elitevrouwen
De enige wedstrijd, waarvan het publiek kon genieten was de koers voor elite vrouwen. De Woerdense Ellen van Dijk, die maandag in Zwitserland het werelduurrecord op ruim 49 kilometer zette, ging op het juiste moment in de aanval. De wereldkampioen tijdrijden kreeg onder meer de Stolwijkse clubrenster Deborah Veerman mee, die in de finale als enige het wiel kon houden van Van Dijk. “Ik ben niet zo’n goede sprinter, dus ik dacht als ik bij Ellen van Dijk in de buurt kan blijven, dan word ik op z’n minst tweede,” aldus Veerman na de huldiging.

Met een trotse blik stapte zij op het podium met winnares Ellen van Dijk en Nina Kessler (Velserbroek), die als derde finishte.

(Tekst: Wim Kroone/foto’s: John Wijntjes)

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten