Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Van links naar rechts: Jan de Vrij, Adrie Vis, Gert Visser en Gerrit Slob.
• Van links naar rechts: Jan de Vrij, Adrie Vis, Gert Visser en Gerrit Slob. (Foto: Jan Timmer)

Bijzondere geel-witte voetbalvriendschap

  •   keer gelezen   Sport

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL • De voetbalvriendschap van Adrie Vis, Gert Visser, Jan de Vrij en Gerrit Slob is even mooi als bijzonder. Dankzij Spirit.

Elke zaterdag zien ze elkaar: Adrie Vis, Gert Visser, Jan de Vrij en Gerrit Slob. Dan wordt de wedstrijd van Spirit 1 voorbeschouwd, bekeken en vervolgens nabeschouwd. Uit en thuis.

Recordhouder
De mannen hebben er kijk op en recht van spreken gezien hun voetbalverleden. Zeventiger Adrie Vis bijvoorbeeld speelde meer dan twintig jaar in de hoofdmacht van de Ouderkerkse vereniging, die komende zaterdag zijn 75-jarig jubileum viert. “Ik ben in dat opzicht recordhouder”, glimlacht hij. Twaalf jaar was-ie toen hij zich aansloot bij ‘de kanaries’. Vis ontwikkelde zich tot een verdediger waar je altijd op kon rekenen: karaktervol en een natuurlijke leider die maar weinig woorden nodig had om zijn ploeggenoten te inspireren en te corrigeren. Dat hij de aanvoerdersband droeg was een vanzelfsprekendheid.

Tijdens zijn lange voetballoopbaan speelde Adrie Vis een jaar of tien samen met Jan de Vrij, nog zo’n Spirit-icoon. “Jan had als voetballer alles wat je je maar kon wensen”, steekt Vis de loftrompet. “Hij was razendsnel, had een uitstekende techniek en werkte als een paard voor de ploeg. Jan de Vrij bezat zonder meer de kwaliteiten om het ook als profvoetballer ver te schoppen.”

Feyenoord
“Ik ben op mijn 17e gescout door Feyenoord”, gaat Jan de Vrij, die ooit bij vv Gouderak voor het eerst zijn kicksen onderbond, terug in de tijd. “Ook andere profclubs hadden interesse. Punt was dat ik uit een gezin afkomstig was waarin voetballen op zondag niet zou worden gewaardeerd. Bovendien was ik misschien wel te zacht van karakter. Ik bleef bij Spirit en nam daar uiteindelijk op mijn 39ste afscheid van het eerste elftal.”

DCV
Gert Visser groeide op bij DCV en haalde daar als doelman het eerste elftal om vervolgens de overstap naar Spirit te maken. “Een bewuste keuze. Ik vond het bij DCV allemaal wat te fanatiek worden onder leiding van trainer Piet Lagarde. Daarnaast zorgde de combinatie van voetbal, studie en mijn werk in een bakkerij ervoor dat ik op een iets lager niveau wilde gaan sporten. Het bleek een goede stap om naar Spirit te gaan. Het is echt mijn club geworden.”

Voor Gerrit Slob geldt hetzelfde. Hij verhuisde ooit halverwege de jaren 70 vanwege zijn werk van Nieuw-Lekkerland naar de Krimpenerwaard en vond in Spirit een vereniging waar hij zich meteen thuisvoelde. “Anders dan mijn drie voetbalvrienden heb ik geen rijk verleden in het eerste elftal hier”, glimlacht de zestiger. “Ik speelde twee jaar in het tweede elftal en lang in Spirit 3. Tot mijn 28ste was ik spits, daarna laatste man. Voetballen vond ik heerlijk om te doen, maar de bestuurlijke en organisatorische kanten van de vereniging trokken me ook. Zo heb ik een jaar of vijftien deel uitgemaakt van het jeugdbestuur en was ik tien jaar lid van het hoofdbestuur. Ook behaalde ik mijn trainerspapieren en heb ik onder meer de selecties van Bergambacht en FC Perkouw onder mijn hoede gehad. Nu zit ik in de sponsorcommissie.”

Dubbelfunctie
Ook Jan de Vrij, Adrie Vis en Gert Visser zijn nog altijd als vrijwilliger actief voor hun vereniging. Jan de Vrij (66) heeft zelfs een dubbelfunctie. Hij krijt als onderdeel van de werkploeg de lijnen van veld 4 en is - samen met Harrie Spreeuwenberg - trainer van het talentvolle Spirit JO 13-1. “Het is heerlijk om training te geven”, zegt De Vrij. Zijn clubgenoten knikken. Ook zij waren in het verleden actief voor hun club. Zo trainde Adrie Vis ooit een jaar of zeven de junioren van Spirit. Gert Visser had een paar seizoenen de B-tjes onder zijn hoede en was keeperstrainer. Daarnaast was hij jarenlang jeugdvoorzitter.

Alle vier voelen ze zich nog altijd zeer betrokken bij hun jubilerende vereniging. “Het klinkt misschien wat overdreven, maar Spirit bezorgt me extra levensvreugde,” zegt Gerrit Slob. Adrie Vis voelt het precies zo. “Ik had een zware baan en kon ‘op de voetbal’ alle drukte van me laten afglijden onder het genot van een biertje en een praatje met de mannen.”

Mooie vriendschap
“We hebben een mooie vriendschap met z’n vieren”, besluit Gert Visser. “Het is één van de redenen waarom ik hier nog altijd zo graag kom. De zaterdag ís voetbal. De zaterdag is Spirit!”

VV Spirit bestaat 75 jaar en viert dat komend weekend met een jubileumreceptie (vrijdag) en jubileumdag (zaterdag). Meer informatie, zie de website van vv Spirit.  

Jan Timmer

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten