Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• V.l.n.r.: Johan, Finn en Henk Lever bij de crossmotor van Finn.</p>

• V.l.n.r.: Johan, Finn en Henk Lever bij de crossmotor van Finn.

(Foto: Jan Timmer)

Drie generaties Lever op de crossbaan: ‘Living for the weekend!’

  •   keer gelezen   Sport

LEKKERKERK • Motocross. Laat het woord vallen en je ziet gegarandeerd een twinkeling ontstaan in de ogen van Henk, Johan en Finn Lever. Alledrie rijden ze in wedstrijdverband, waarbij Finn de ‘coming man’ is en Henk en Johan de prestatieve piek in hun sportloopbaan achter zich hebben liggen.

We treffen de drie familieleden in hun crossonderkomen in Lekkerkerk, een riant pand dat helemaal in het teken staat van hun gezamenlijke passie. Na de entree in een gezellige lounge met riante zitbanken, een biljart, een kingsize televisie (waarop regelmatig naar crosswedstrijden wordt gekeken) en een bar, zwaait de deur open naar het ‘walhalla’: de ruimte waar de crossmachines staan opgesteld en foto’s en een flinke rij glimmende bokalen een muur bekleden. We zien er een bijna klassieke Marco 450, een moderner Husqvarna, een Yamaha YFZ 500 en de nieuwste aanwinst: een Gasgas 125, waarop Finn (14) komend seizoen de merknaam eer aan hoopt te doen. 

Opperduit
De liefde voor de rauwste vorm van motorsport zit diep ingebakken bij het Lekkerkerkse trio. Het begon allemaal in de jeugdjaren van de oudste van het familiedrietal: opa Henk Lever (65). “Ik groeide op in het buurtschap Opperduit, waar mijn buurjongen Wim Oskam aan motorcross deed. Ik ging graag kijken als-ie bezig was. Ik wilde dat ook: scheuren door het weiland. Ik kreeg een oude bromfiets tot mijn beschikking, het welbekende ‘eitje’. Vervolgens stapte ik over naar een Berini en een DKW, zo’n oude politiebrommer. Ik bouwde ze zo goed en zo kwaad als dat ging om tot iets wat op een crosser leek.”

In 1972 werd Henk Lever lid van MCC Holland, een in Gouda gevestigde motocrossclub. Inmiddels had hij de beschikking over een Kreidler 50 cc crosser, aangeschaft bij de firma Boele in Haastrecht. Het was het begin van een mooie carrière, die Henk Lever bracht tot en met de Hoofdklasse, de afdeling onder de internationale klasse. 

Reizend circus
Zoon Johan (42) zou hetzelfde niveau bereiken. “Met een crossende vader als voorbeeld was het niet zo verrassend dat ik ook in deze sport verzeild zou raken”, glimlacht hij. “Als jong ventje ging ik al mee met pa. Mijn interesse om het ook zelf te gaan proberen groeide van lieverlee. Wat me ook aansprak was de sfeer onder de rijders en de ambiance van de sport. We zijn met z’n allen net een ‘reizend circus’, dat van circuit naar circuit trekt. Bij iedereen heerste het ‘Living for the weekend’-gevoel. Dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Van maandag tot en met vrijdag was je met je werk bezig en in het weekend kon je ‘los’.”

Johan, die op zijn 12e z’n eerste wedstrijd reed op een Honda 80-cc-tje en tegenwoordig een ultramoderne Honda 450 over het zand en door de klei jaagt, had ooit prachtige dromen over het bereiken van de top in de motorcross. Naarmate de jaren verstreken kwam hij erachter dat in de Hoofdklasse zijn grens lag. Zijn vader Henk had dat al jaren eerder ontdekt. Heden ten dage komen beiden uit in de Veteranenklasse en rijden ze vaak tegen elkaar. “En trainen doen we zelfs met z’n drieën”, zegt Henk. “Ik vind het geweldig: drie generaties op één baan!”

KTM 50cc
Johans zoon Finn combineerde motorcross een tijdje met voetballen bij vv Lekkerkerk. Op zijn zesde bestuurde hij zijn eerste machine: een KTM 50 cc automaat. Komend seizoen gaat hij proberen goede resultaten neer te zetten in District DMX Midden. “Als ik bij de eerste dertien eindig, kwalificeer ik me voor de landelijke finale”, heeft hij de route al in zijn hoofd. “Als ik daar dan in de top-10 finish, dan ben ik heel tevreden.”

Aan support van zijn vader en opa zal het Finn niet ontbreken bij zijn crossactiviteiten op de banen van onder meer Bleiswijk, Hellendoorn, Heerde, Gouda, Nunspeet en Geldermalsen. Ook zij rijden daar immers op dezelfde dagen hun wedstrijden.

Alledrie houden ze van de kick van snelheid, presteren op het randje van je vermogen, de strijd met de concurrentie en de sfeer in ‘het wereldje’. “Waar je vandaan komt, of je de mooiste spullen hebt dan wel een ‘fiets’ die er niet uitziet; het maakt niet uit. We zijn met z’n allen één”, verwoordt Henk Lever het algemeen heersende gevoel.

Zoon Johan en kleinzoon Finn knikken. Ze zijn het helemaal met hun grote cross-voorbeeld eens. ‘Living for the weekend’.

Jan Timmer

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten