Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Romy van Vliet (midden/boven).</p>

• Romy van Vliet (midden/boven).

(Foto: aangeleverd)

Goud voor Romy in Luxemburg

  •   keer gelezen   Sport

HAASTRECHT • Doortrainen in coronatijd leverde de Haastrechtse turnster Romy van Vliet goud op tijdens de ‘Luxemburg Cup’.

De eerste grote beker is binnen. De ritmisch gymnaste behaalde twee eerste plaatsen op de onderdelen hoepel en knots. Het doortrainen in coronatijd -via zoom in de ouderlijke huiskamer en outdoor in Alphen aan den Rijn-  is niet voor niets geweest voor vwo-scholiere Romy van Vliet, die stilletjes hoopt op deelname aan het NK, dat de afgelopen twee jaar niet doorging.

Stap
Haar kennismaking met de ritmische gymnastiek verliep via een vriendin op de basisschool. Dansen werd ingeruild voor deze combinatie van acrobatische bewegingen en choreografie.

“Voor mij lijkt het op turnen en ballet,” vertelt Romy van Vliet bescheiden. “Wilskracht in Alphen aan den Rijn is de club waar ik vier keer per week train. Oefeningen voer je uit met de materialen knots, hoepel, bal, lint en touw. Ik oefende eerst bij de recreanten, maar stroomde al snel door naar de jong-talentengroep. Nu ben ik junior en maak ik deel uit van de B-selectie, die op eerstedivisieniveau uitkomt in wedstrijden. De stap naar de A-selectie (eredivisieniveau) hoop ik nog eens te maken.”

Corona
In 2018 nam Romy deel aan het NK op het hoogste niveau bij de prejunioren. Individueel behaalde ze een tiende plaats. Met haar clubgenoten won ze in de teamwedstrijden goud op het onderdeel hoepel en zilver op bal.

“Ik stapte kort daarna over naar de junioren,” vervolgt Romy. “De nationale wedstrijden gingen me goed af. Toen corona kwam, werden de plaatsingswedstrijden voor de NK’s afgelast. Ik kan na school (GSG in Gouda, red.) meerijden naar de trainingen in Alphen met mijn trainster Natalia Doktorova, die Russisch is. Mijn moeder komt mij dan ophalen in Gouda en samen fietsen we naar huis. Nu gaat alles weer anders.”

Ongelukjes
De ruime huiskamer is meerdere keren per week de oefenruimte voor Romy. Haar twee oudere zussen weten hoe laat het is als de zitbank opzij geschoven wordt. Zij verdwijnen dan zonder morren naar boven.

“Na een warming-up van een uur train ik nog anderhalf uur door,” aldus Romy. “Mijn tablet zet ik op een standaard en via een zoomverbinding zie ik de oefeningen die ik moet doen. Als ik met knotsen aan het werk ga, kan er weleens wat misgaan. Ik kreeg er een keer eentje op mijn hoofd en bij het maken van een spagaat viel er een stoel om, waarop mijn been leunde. Verder valt de schade wel mee; ook de kerstboom is niet gesneuveld.” 

Haar successen op de Luxemburg Cup smaken naar meer. Een ticket voor de Olympische Spelen zit er niet in, maar voor een podiumplek op een NK wil zij zich de komende jaren inspannen. 

“Zolang school en sport goed te combineren zijn, ga ik door,” besluit ze.

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten