Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Liselotte en haar broer Constantijn Donk.&nbsp;</p>

• Liselotte en haar broer Constantijn Donk. 

(Foto: Stephan Tellier)

Dromen van een carrière in de racesport

  •   keer gelezen   Sport

AMMERSTOL • De karters Liselotte en Constantijn Donk uit Ammerstol dromen van een carrière in de racesport.

Constantijn Donk heeft al een officieuze Nederlandse titel op zak. In zijn snelle kart behaalde de 14-jarige coureur in een serie van zes wedstrijden op kartbanen in Venray, Assen, Vledderveen en Emmen drie overwinningen, twee derde plaatsen en een derde podiumplek. Het was voldoende om het overkoepelende klassement te winnen in de leeftijdsklasse tot 16 jaar. 

“Dit jaar hoop ik mijn titel te prolongeren,” vertelt Constantijn, die pas twee jaar actief is in deze tak van de racesport. “Ik ben een fan van Max Verstappen en voor mijn twaalfde verjaardag mocht ik van mijn ouders in Lelystad gaan karten met een aantal vrienden. Dat was zo gaaf, dat ik nog verschillende keren ben geweest. De tweede keer ging mijn zus ook mee.” 

Donk Racing Team
Beiden waren zo enthousiast, dat ze verder wilden in deze sport. Hun vader richtte het Donk Racing Team op en na het behalen van hun licenties, waarvoor Liselotte en Constantijn een theorie- en praktijkexamen moesten doen, zijn ze in wedstrijdverband gaan racen.

De 16-jarige Liselotte: “Ik moest na een paar voorbereidende races bij de junioren dit seizoen al starten bij de senioren. Ik werd meteen twee keer derde. Op televisie kijk ik alle races van Max Verstappen. Sophia Flörsch is ook een van mijn favorieten. Na een succesvolle kartcarrière reed ze in de Formule 3. Nu is zij actief in GT-auto’s. Daar liggen wellicht mijn kansen. Om in de Formuleseries te komen moet je beschikken over een groot budget.”

Spa
Constantijn denkt dat voor hem Formule 4 haalbaar is. Hij hoopt eens te racen op de circuits van Zandvoort, Spa, Zolder en Silverstone.

“Met steun van mijn ouders en veel sponsoren kan dat lukken,” zegt Constantijn zelfverzekerd. “Ik weet dat het een dure sport is. De schade aan de karts, zoals kapotte bumpers bij een crash, moeten we zelf betalen. Ik heb een aparte monteur, die mijn kart voor een race afstelt. De lengte van de baan, het aantal bochten en de weersomstandigheden zijn factoren waar rekening mee gehouden moet worden. We trainen allebei in de sportschool om de spieren te versterken. Karts kunnen veel sneller dan 100 km/uur. Vooral de nekspieren krijgen het zwaar te verduren in de bochten. Ik heb het er allemaal voor over. Max Verstappen heeft dat vroeger ook allemaal zo gedaan.”

In 2022 wil het raceduo nog meer races rijden, mits corona geen roet in het eten gooit. De Dutch Open staat bij beiden op het verlanglijstje. Bovendien hebben ze plannen om mee te doen aan een zes uur durende endurancerace in Emmen.

“Met gastrijder Ebi Vermeulen uit Maarssen willen we dan om de beurt in een snelle kart om de prijzen strijden. Met onze snelheid maken we kans,” aldus het Ammerse raceduo.

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten