Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Veldrijder Ando Overbeek tijdens zijn training langs de Lekdijk..</p>

• Veldrijder Ando Overbeek tijdens zijn training langs de Lekdijk..

(Foto: Stephan Tellier)

Corona dwarsboomt ambities Ando Overbeek

  •   keer gelezen   Sport

SCHOONHOVEN • Corona stagneert al twee jaar de ontwikkeling van de 32-jarige amateurwielrenner Ando Overbeek.

In elke wedstrijd start de oud-marinier om te winnen. Zware omstandigheden, valpartijen, botbreuken en andere tegenvallers deren Overbeek, die een ijzeren conditie heeft, niet. De winst in de Ronde van Noord in Rotterdam eind 2019 -na een valpartij reed hij de laatste ronden met een gebroken schouder- was een beloning voor al zijn inspanningen en smaakte naar meer. 

“In de aansluitende wintermaanden heb ik na mijn herstel keihard getraind en in veldritten wedstrijdritme opgedaan,” vertelt de ambtenaar, die op de loonlijst staat van het Ministerie van Financiën. “Ik was klaar voor het wegseizoen, maar door de corona-uitbraak waren er geen nationale wedstrijden meer.”

Toeval
Bij toeval kwam de Schoonhovenaar, die als junior uitblonk in atletiek, in aanraking met de wedstrijdsport. Vijf jaar geleden deed hij met een paar fietsvrienden in de Funklasse mee aan een veldrit in Benschop. Dat beviel zo goed dat hij zich inschreef voor een crosscompetitie en ‘burgerrondes’ in de Alblasserwaard. Na zijn overstap naar de amateurs werd hij licentiehouder.

“Ik eindigde meestal bij de eerste tien,” vervolgt Overbeek. “Als je dat kunt, kan je ook winnen, hield ik me voor. Ik houd van uitdagingen, dus toen ik de kans had om in de ronde van Giessenburg als amateur tegen eliterenners te rijden, greep ik die met beide handen aan. Dat heb ik geweten, want de latere winner Coen Vermeltfoort reed iedereen uit het wiel.” 

NK Veldrijden
Ando Overbeek dacht in 2020 om meer weerstand op te bouwen trainingskilometers te maken bij onze zuiderburen, maar mocht door alle coronamaatregelen de grens niet over. “Gelukkig kun je in Nederland overal fietsen,” aldus de avontuurlijk ingestelde Overbeek. “Op de mountainbike en racefiets trainde ik stug door. Bij een val brak ik nog mijn pols, maar daarvan herstelde ik snel. Dit jaar waren er weer weinig wedstrijden voor amateurs. Pas in het najaar reed ik de ronde van Giessen en werd daar achtste. Momenteel bereid ik me voor op het NK veldrijden op 8 januari in Zaltbommel. Door nationale wedstrijden te rijden, verdien ik punten voor een gunstige startpositie. De Zuid-Hollandse crosscompetitie, waarin ik twee wedstrijden won, laat ik daarvoor schieten.”

Ando Overbeek krijgt tijdens trainingen en veldritten sinds kort gezelschap van zijn talentvolle plaatsgenoot Gijs van den Broek, die volgend jaar als junior debuteert in een Belgische wielerploeg.

“Hij rijdt top-10 in Belgische wedstrijden,” besluit Overbeek. “Hem zie je over een paar jaar tussen de profs. Dat is voor mij niet meer weggelegd.”

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten