• Patrick Roest passeert de meegereisde Lekstreek-supporters tijdens zijn winnende 3.000 meter op het NK Clubs.
• Patrick Roest passeert de meegereisde Lekstreek-supporters tijdens zijn winnende 3.000 meter op het NK Clubs. Foto: Stephan Tellier

STV Lekstreek toont veerkracht en teamspirit op NK voor Clubs

Sport 1.295 keer gelezen

HEERENVEEN/KRIMPENERWAARD • De rijders van STV Lekstreek kwamen met kanonnen als Patrick Roest en Hein Otterspeer in hun gelederen voor niets minder dan de winst naar het NK voor Clubs in Thialf Heerenveen. Dat het uiteindelijk net niet lukte was jammer, maar eigenlijk was de grootste winst het stimuleren van het clubgevoel. 

Dat STV Lekstreek ondanks twee valpartijen toch nog tweede werd in het klassement, achter HCH Heerenveen, met toprijders als Antoinette de Jong en Suzanne Schulting, toonde de veerkracht van de schaatsers uit de Krimpenerwaard. 

“We hebben hier even goed ons best voor gedaan’’, zegt Maxime van Stam, rijdster en trainster bij de Lekstreek. “We hebben er misschien niet alles uitgehaald, maar we zijn heel trots op iedereen.’’

Sfeer
Kiki Tellier reed voor het eerst mee, waar ze andere jaren haar clubgenoten stond aan te moedigen. “Nu kon ik zelf het ijs op en het ging verrassend goed. Het was echt leuk om te doen, om uit te kunnen komen voor de club.’’ Ook Lianne Koetsier herkent het gevoel. Over haar race was ze minder tevreden, maar over de sfeer des te meer. “Het was heel gezellig, ik heb er heel erg van genoten.’’

Dat genieten, dat deed iedereen, van de jongste rijders tot aan Patrick Roest en Hein Otterspeer. “De trainers die op het ijs staan, zijn mijn trainers van vroeger’’, zegt Patrick lachend na de winst op de 3.000 meter. “Het is altijd leuk om voor de club te rijden. Ik heb sowieso een vrij hechte band met de Lekstreek en ken alle rijders nog best goed. Dan is het gewoon mooi om iedereen weer te zien en te spreken.’’

Clubliefde
Hetzelfde geldt voor Hein Otterspeer, die voor het oog van zijn clubgenoten zijn eerste 500 meter van het seizoen reed. “De oude trainers van het jeugdschaatsen, die zijn er ook allemaal. Dat is wel mooi hoor, dat is altijd goed. Ik zie ze niet zo heel veel meer, maar de clubliefde is er zeker nog wel.”

Voor die trainers is het genoegen geheel wederzijds én is het een goede gelegenheid om het clubgevoel te stimuleren. “Het is natuurlijk een unieke kans, dat je in hetzelfde team zit als Patrick en Hein’’, zegt trainer Jacob Kleibeuker.

Hij vindt daarin bijval van collega Richard Stolwijk. “Het is vooral die connectie die blijft met je vereniging. Het is niet uit het oog uit het hart”, zo vat hij het belang van het NK voor Clubs samen. “En dat is goed voor een vereniging.”

Johan Boef

• Patrick Roest tijdens zijn winnende 3.000 meter tegen Marcel Bosker op het NK Clubs.
• De schaatsers van STV Lekstreek behaalden een tweede plaats op het NK Clubs in Heerenveen. Onder hen wereldkampioen allround Patrick Roest.
• De meegereisde supporters van STV Lekstreek tijdens het NK Clubs in Heerenveen. De schaatsvereniging behaalde er een tweede plaats.
• Patrick Roest vertegenwoordigde zijn vereniging STV Lekstreek op het NK Clubs.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden