Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull;&nbsp;<em>Onno Weggemans met op de achtergrond de walking handball-clinic op het Treffers-complex.</em></p>

• Onno Weggemans met op de achtergrond de walking handball-clinic op het Treffers-complex.

(Foto: Jan Timmer)

Walking handball-primeur bij De Treffers

  •   keer gelezen   Sport

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL  • In navolging van het voetbal kent ook de handbalsport een relaxte, aangename 55-plusvariant: walking handball. Handbalvereniging De Treffers uit Krimpen aan den IJssel beleefde zaterdag de primeur met een zonnige clinic.


Het aantal geïnteresseerden op sportpark De Driekamp bleef beperkt tot veertien: licht teleurstellend gezien alle inspanningen die De Treffers zich in wervende zin had getroost de afgelopen tijd. 

Ontspannen
Aan de rand van het zonovergoten veld staat een informatiekraam gecombineerd met gezellige zitjes. Oud-handbalinternational Leon van Schie is paraat om de deelnemers op een aangename manier in contact te brengen met walking handball.

Tien meter van de speelarena verwijderd treffen we Onno Weggemans, clubvrijwilliger sinds jaar en dag én beoogd walking handball-trainer van De Treffers: “Deze variant op handbal is bedoeld voor 55-plussers die het leuk lijkt om op een ontspannen en niet te intensieve manier aan handbal te doen”, vertelt hij. “Leuk dus voor ex-handballers en nieuwkomers.”

Kleiner
Walking handball wordt gespeeld op een half veld en met doelen die bijna de helft kleiner zijn dan normaal. Van Schie: “Ook de cirkel is minder ruim: zes meter om precies te zijn. We gebruiken zachte ballen en er mag door de spelers niet gerend worden. Ook afwijkend ten opzichte van het reguliere handbal is dat er bij walking handball minder mensen in het veld staan tijdens partijen. Een team bestaat uit vier in plaats van zeven spelers. En wat het fysieke aspect betreft: dat proberen we zoveel mogelijk te beperken. Je komt er niet onderuit dat er af en toe een ‘klein duwtje’ wordt gegeven, maar daar blijft het dan wel bij. Handbal in deze vorm is zeker niet hard. Logisch, want niemand zit te wachten op blessures.”

Leon van Schie is ondertussen aan de slag gegaan met de gezamenlijke warming-up, bestaande uit oefeningen waarbij de bal een centrale plek inneemt. Daarna wordt het tijd voor wat gooi- en vangoefeningen. Een gezamenlijke partij vormt het slotakkoord. Het is mooi te zien dat de clinic-deelnemers plezier beleven aan de sessie. 

Extra aanwas
“Hopelijk gaat dat er toe leiden dat we een walking handball-groep kunnen formeren”, bekijkt Onno Weggemans het vrolijke tafereel, dat is georganiseerd in samenwerking met onder meer het Nationaal Ouderenfonds, Seniorenplatform Krimpen aan den IJssel en Synerkri. “De komende weken moet dat vorm krijgen. Het zou ook goed zijn voor onze vereniging; extra aanwas. We hebben door alle coronaperikelen zo’n twintig procent van ons ledenaantal moeten inleveren. Dat is op een aantal van rond de honderd een flink percentage. Met een walking handball-afdeling kunnen we weer wat groeien. Dat verdient deze mooie club ook!”

Jan Timmer

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten