• Reinier en Fabiënne Overbeek tijdens de wedstrijd van afgelopen zaterdag.
• Reinier en Fabiënne Overbeek tijdens de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Foto: Wijntjes Fotografie

Reinier en Fabiënne Overbeek gaan voor goud

Sport 973 keer gelezen

POLSBROEKERDAM/BENSCHOP • De polsstokverspringers Reinier en Fabiënne Overbeek liggen op kampioenskoers. De talentvolle Benschoppers groeien naar de juiste vorm om de drie belangrijkste evenementen op hun naam te schrijven.

In de thuiswedstrijd in Polsbroekerdam liet de 19-jarige Reinier zaterdag - met de leiderstrui van het De Samenwerkingsklassement om zijn schouders - zien veruit de beste junior van Holland te zijn. Met zijn winnende sprong van 19,55 meter bleef de timmerman in opleiding de concurrentie bijna twee meter voor. 

Zelfvertrouwen
Hij rekent zich nog niet rijk, want de beste Friese junioren doen nauwelijks voor hem onder. “Als ik mijn normale niveau haal, dan kan ik in ons gewest elke wedstrijd winnen,” vertelt Reinier vol zelfvertrouwen. “Daarom stel ik ook andere doelen. Ik wil dit seizoen onder meer verder dan 22 meter springen. Daarvoor benader ik het polsstokverspringen als topsporter. Mijn zus en ik zoeken in trainingen en wedstrijden de grenzen op. Technisch en tactisch willen we ons steeds verbeteren.”

Zaterdag hoopt hij in het Friese It Heidenskip weer de Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) te winnen. “De hoofdprijs is een gouden hangertje, waarvan ik er al drie heb.”

Zijn zus Fabiënne won al vele kampioenschappen, maar nog nooit de NFM. Vanwege een blessure (gebroken enkel, red.) en corona ging dit topevenement drie jaar aan haar neus voorbij. Een gouden hanger van haar broer lenen is er niet bij. “Nee, die wil ik zelf winnen,” zegt ze lachend. “Ik zal het in Friesland wel beter moeten doen dan vandaag.”

Focus
Laura Maaijen uit Haastrecht klopte haar in de laatste finalesprongen nipt (14,79 om 14,75 meter), maar de leiderstrui blijft in haar bezit. “Mijn focus was niet 100%. Ik heb daags voor de wedstrijd meegeholpen alle spullen op de accommodatie klaar te zetten en vanmorgen heb ik in de jurywagen de afstanden van de tweedeklassers op de website gezet. Ik ga me van de week optimaal op de NMF voorbereiden. Het is altijd een nerveuze wedstrijd in It Heidenskip. Eerst krijg je twee sprongen om de limiet van 14 meter te halen om door te mogen gaan naar de finale. Daarna volgt er een afvalrace. Wie niet ver genoeg springt, valt af.”

Het duo gebruikt de maand augustus om nog scherper te worden voor het Hollandse kampioenschap en de nationale titelstrijd, die respectievelijk op zaterdag 4 september in Jaarsveld en op 18 september in het Friese Burgum plaatsvinden. “Zover plan ik eigenlijk nooit vooruit,” stelt Reinier. “Elke wedstrijd is voor mij een uitdaging. Ik wacht gunstige omstandigheden, die zeker gaan komen, af en sla dan toe.”

Fabiënne Overbeek heeft meer concurrentie. Naast Laura Maaijen aast de Jaarsveldse springster Demi Groothedde ook op de leiderstrui. “Die concurrentie houdt mij scherp,” besluit Fabiënne.

Wim Kroone

• Reinier en Fabiënne Overbeek tijdens de wedstrijd van afgelopen zaterdag.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Maureen vindt het leuk om te acteren en presenteren en kinderen daarmee iets te leren.
Waarom de Schoonhovense juf Maureen acteert voor Slimclips, en waarom dat slim is Nieuws 16 uur geleden
• Marjan Tromp, voorzitter van PCOB Krimpen en omstreken.
PCOB en ANBO Krimpen e.o samen verder: 'krachtige stem laten horen' Nieuws 21 uur geleden
• Breekbaar en vergankelijk.
Kunstzinnig drieluik in De Hoge Vierschaar Schoonhoven: 'Contrast in Harmonie' Nieuws 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden