Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• 'Scheidsrechter van Verdienste' Lenard Broere.
• 'Scheidsrechter van Verdienste' Lenard Broere. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Scheidsrechter Lenard Broere beloond voor zijn jarenlange inzet

  •   keer gelezen   Sport

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL • Lenard Broere (59) is door de KNVB beloond met de eretitel ‘Scheidsrechter van Verdienste’. De Ouderkerker fluit al ruim 40 jaar wedstrijden bij vv Spirit en is 33 jaar actief als bondsarbiter.


Google scheidsrechter Lenard Broere op internet en je zult zijn naam, in tegenstelling tot sommige van zijn collega’s, nauwelijks tegenkomen. De boekhouder van beroep fluit zijn toegekende duels berekenend, blijft altijd rustig en durft een fout toe te geven.

Afgescheurde kruisband
Op zijn achttiende maakte een afgescheurde kruisband een einde aan zijn voetballoopbaan. Na zijn herstel zette Broere zich belangeloos in voor de huidige Ouderkerkse zaterdagtweedeklasser, die onderhand zijn tweede thuis is.

“Als voetballer was ik geen hoogvlieger,” biecht Lenard Broere op. “Ik was als junior al jeugdleider en floot soms wat wedstrijdjes. Ik ben onder andere jeugdvoorzitter en wedstrijdsecretaris geweest, waardoor ik op de zaterdag van 7.00 tot 19.00 uur aanwezig was om alle duels in goede banen te leiden. Op mijn 26ste ging ik na het behalen van het benodigde diploma op de zondag KNVB-wedstrijden fluiten. Komend seizoen hoop ik in Noord- en Zuid-Holland weer wedstrijden in de tweede klasse te leiden. De spelregels en het hanteren ervan vind ik interessant. Op clubs in de regio geef ik voorlichting aan beginnende scheidsrechters. Daarnaast ben ik al geruime tijd voorzitter van Scheidsrechtersvereniging Gouda en omstreken.”

Juiste interpretatie
De kunst om in het veld tijdens soms ingewikkelde spelsituaties de juiste interpretatie aan de regels te geven, gaat de Ouderkerker goed af. De KNVB zadelt hem vaak op met ‘lastige klussen’, als collega’s daar liever van afzien. Ook om gestaakte duels op een later tijdstip tot een goed einde brengen draait hij zijn hand niet om.

“Voor een wedstrijd maak ik de spelers duidelijk, wat ik van hen verlang,” vervolgt Broere. “Op mijn beurt doe ik mijn best, maar het constateren van buitenspel is soms lastig. Daarom pleit ik ervoor om de aanvallers wat meer vrijheid te geven en hen niet op de millimeter terug te fluiten.” 

De scheidsrechterscarrière van Lenard Broere had anders kunnen lopen. ”De eerste cursusdag heb ik afgezegd, omdat tegelijkertijd de Negendorpenschaatstocht plaatsvond,” merkt hij nog lachend op. “Ik ben gek op wintersporten. Als er in Nederland altijd natuurijs zou liggen, dan was ik nooit scheidsrechter geworden.”

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten