Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Stijn van de Bunt tekent bij TalentNED.&nbsp;</p>

• Stijn van de Bunt tekent bij TalentNED. 

Stijn van de Bunt naar topteam TalentNED: ‘Ik kan niet wachten’

  •   keer gelezen   Sport

LOPIK • “Ik kan nu eigenlijk al niet wachten”, zegt Stijn van de Bunt (16) over zijn overstap naar TalentNED, de ploeg die onder leiding van directeur Gerard Kemkers jonge talenten moet klaarstomen voor het grote werk. 


Dat de Lopiker goed kan schaatsen, dat wist hij wel en grote ambities heeft hij zeker ook. Maar dat hij als 16-jarige nu al mag aansluiten bij een topteam, dat had hij een paar maanden geleden nog niet durven dromen.

Van de Bunt veroverde in het verleden als inline-skater al landelijke titels, won Europacup-wedstrijden met speels gemak en pakte afgelopen zomer nog de juniorentitel in de marathon op het racecircuit van Zandvoort. 

Progressie
Maar ook op de schaats boekte hij veel progressie. Vanaf het moment dat hij in Utrecht bij het KNSB Talent Team (KTT) ging trainen maakte hij grote vorderingen. “Sinds ik bij het KTT ben gaan trainen gaat het in sneltreinvaart”, zegt hij er zelf bijna verbaasd over. “Dat was al best bijzonder: trainen in Heerenveen met al die faciliteiten, dat vond ik al heel gaaf. Maar dat ik nu deze stap kan zetten, dat had ik eigenlijk niet voor mogelijk gehouden.”

Afgelopen winter had hij zich al redelijk in de kijker gereden, toen hij in Heerenveen tussen de grote wedstrijden van de landelijke en internationale toppers door, in een soort ‘junioren-bubbel’, een niet-officiële wedstrijd reed. Zes weken geleden kreeg hij een berichtje van Beau Snellink, die afgelopen winter als rijder van TalentNED met Patrick Roest en Marcel Bosker wereldkampioen op de ploegenachtervolging werd. 

“Ik heb goede connecties met Beau en hij vroeg me of ik in contact wilde komen met TalentNED, omdat ze wel potentie in mij zagen. Toen is het balletje gaan rollen. Ik moet wel zeggen dat ik er best een aantal nachten van wakker heb gelegen. Dan dacht ik van: wat als ze me willen hebben, wat als ze mij niet willen hebben? Dat gaat dan wel effe in je hoofd rond.”

Toppers
Want het is wel de ploeg waar in een recent verleden toppers als Ireen Wust en Marcel Bosker voor reden, al geldt het team sinds dit jaar alleen als opleidingsploeg waar jonge rijders worden klaargestoomd voor het grote werk. Een soort tussenstap tussen KTT en de grote landelijke ploegen.

“Ik ga stappen in mijn ontwikkeling maken”, weet Stijn, maar hij vindt wel dat bescheidenheid past. “Ik ga nog geen uitspraken doen als: hé, ik wil Nederlands Kampioen worden. Ik wil gewoon een mooie ontwikkeling doormaken. Dan komen er vanzelf de juiste dingen en mooie wedstrijden op mijn pad.”

Vaarwel
Het betekent overigens wel dat zijn ambities op de inline-skates voorlopig de koelkast in kunnen. “Ik ga gewoon een schaatsploeg in. Mijn programma bij TalentNED wordt leidend, dus vanaf 1 april zeg ik het skeeleren op wedstrijdniveau vrijwel vaarwel.”

Wel kijkt hij nog of hij af en toe een marathon of een baanwedstrijd kan rijden. “Omdat ik het skeeleren wel echt, echt héél leuk vind..!” 

Lekker slapen
Maar de focus gaat nu volledig op het schaatsen, want dat Stijn hiermee een geweldige kans krijgt, is hem wel duidelijk. “De faciliteiten die zij voor junioren te bieden hebben zijn in vergelijking met het KTT weer van een volgend niveau.”

En met dat contract op zak, kan Stijn zich volledig op de sport gaan focussen. “Ik kan nu weer lekker slapen”, zegt hij lachend. 

Johan Boef

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier