Gert-Jan Schep zet noodgedwongen een streep door Paralympics Tokio
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Een trotse Gert-Jan Schep met een supportersvlag vanuit Japan.</p>

• Een trotse Gert-Jan Schep met een supportersvlag vanuit Japan.

Gert-Jan Schep zet noodgedwongen een streep door Paralympics Tokio

  •   keer gelezen   Sport

LEKKERKERK • Gert-Jan Schep heeft zijn droom om deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Tokio opgegeven. Blessureleed dwong hem daartoe.


“Waardeloos”, zegt de 34-jarige Lekkerkerker, die zich als lid van de nationale atletiekploeg voorbereidde op kwalificatie voor de 400 meter. “Ik lag heel lang prima op schema en zat dicht tegen de limiet aan. De hoop dat ik die zou halen was groot. Ondanks de coronamaatregelen trainde ik lekker en boekte ik steeds progressie.”

Spasmen
Maar daar kwam in juni afgelopen jaar opeens verandering in. Schep: “Ik werd op een ochtend wakker met een ‘onwillige voet’, waarop ik amper kon staan. Een pees bij het teengewricht functioneerde niet goed door spasmen. Het alternatief was om mijn training voort te zetten op de fiets. In eerste instantie ging dat, maar op een gegeven moment begonnen ook daarbij de spasmen zo op te spelen dat sporten niet meer mogelijk was. Vervolgens kreeg ik in korte tijd een aantal flinke terugvallen. Met injecties in mijn benen is geprobeerd om de impact daarvan te verkleinen. Het resultaat daarvan zien we de komende tijd, maar serieus trainen voor de Paralympics is nu niet mogelijk.”

En dat leidde tot de moeilijke beslissing om zijn ‘Tokio-project’ te cancelen. “Er telt nu maar één ding: herstellen. Ik moet deze droom opgeven, maar het betekent niet dat ik afscheid heb genomen van de topsport. Zodra het kan, pak ik de draad weer op!”

Switch
Schep bewees in zijn lange loopbaan als Paralympisch sportman al meermalen sterk terug te kunnen komen na blessures en ander ongemak. Na een mooie carrière als zwemmer, switchte hij vijf jaar geleden naar de atletiek. Ook in deze sport behoorde hij al snel tot de uitblinkers. Het hoogtepunt tot nu toe: een zilveren medaille, behaald op de 400 meter op het EK.

“Daar ben ik nog altijd super trots op”, zegt hij met een grote glimlach. “Dit eremetaal vormt ook een mooie motivatie om door te gaan.”

Stimuleren
Schep mocht in november 2020 ‘proeven’ van Tokio, toen hij deel uitmaakte van een speciaal inclusiviteitsprogramma, het Game Changer Project. “Ik was te gast was om het sporten voor mensen met een lichamelijke beperking te stimuleren in Japan. Het waren acht mooie dagen, waarin ik veel mensen heb mogen ontmoeten en motiveren. Dat de waardering wederzijds was, heb ik onlangs mogen ervaren toen er vanuit Japan een pakje werd bezorgd met daarin een spandoek met mijn naam erop. Echt super gaaf!”

Hoewel trainen er nu even niet in zit, hoeft niemand zich zorgen te maken dat Gert-Jan Schep zich verveelt. “Ik heb een brede algemene interesse en altijd genoeg te doen. Als social-media adviseur voor de overheid bijvoorbeeld. Daarnaast vind ik het heerlijk om te lezen. En in de tussentijd verheug ik me op het einde van de coronatijd, de terugkeer van onze vrijheid én mijn rentree op de trainingsbaan.”

Jan Timmer,
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier