Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Dennis van Beusekom en Jerry van Schaik.</p>

• Dennis van Beusekom en Jerry van Schaik.

(Foto: Wijntjes Fotografie)

Krachtpatser Jerry in de leer bij Dennis

  •   keer gelezen   Sport

LOPIK • Met trainer Dennis van Beusekom, ooit een van de sterkste mannen van Nederland, bereidt krachtpatser Jerry van Schaik zich voor op de Highland Games, die het uiterste van hem vergen.


Het WK Highland Games voor masters in Ierland ging vorig jaar aan de neus voorbij van de 45-jarige Jerry van Schaik. Het coronavirus gooide net als bij tal van andere sportactiviteiten roet in het eten.

De oud-voetballer van VVIJ en SV Lopik blijft desondanks stug doortrainen om er te staan, als het wedstrijdseizoen weer begint. “Ik kwam in aanraking met deze krachtsport, nadat ik in een sportschool revalideerde van een kruisbandblessure,” vertelt Van Schaik, gehuld in een kilt. “Ik zag mijn oud-klasgenoot Dennis van Beusekom ongelooflijk tekeer gaan met gewichten en merkte als grapje op, dat alles wat hij deed niet zoveel voorstelde.”

Hij werd meteen uitgedaagd om eens te komen kijken bij een wedstrijd van Van Beusekom: “Hij was druk bezig met kwalificatiewedstrijden voor de finale van De Sterkste Man van Nederland. Tijdens de foute cross in Lopik was zo’n wedstrijd, die Dennis won. Ik keek mijn ogen uit en besloot in 2011 bij hem thuis aan de Graafdijk te gaan trainen. In sportscholen vind je de gewichten die wij tillen namelijk niet.”

Spierpijn
The Epibrators – het team van Dennis van Beusekom – verwelkomde Jerry van Schaik, die na een training regelmatig in een heet bad de spierpijn verbeet, met open armen.

“Jerry wist dat hij een lange weg voor de boeg had om spiermassa te kweken,” vervolgt Van Beusekom (46) lachend. “Ik begon als knulletje van 80 kilo aan dit avontuur. Op mijn top woog ik 142 kilo en nam ik deel aan NK’s.”

Wout Zijlstra - de sterkste man van Nederland op dat moment- was zijn inspirator. “Op mijn deadlift van 390 kilo ben ik hartstikke trots. In 2014 was ik op mijn top. Ik nam deel aan het WK in China en eindigde daar als 22ste van de 32 deelnemers. Ik was de kleinste en lichtste van het hele stel.”

De wereldtop is fenomenaal sterk, vervolgt hij: “Die gasten worden gevraagd als acteur voor filmseries als Vikings en The Last Kingdom. Regisseurs in Nederland weten mij te vinden voor acteerklussen, waarvoor een sterke man met een woest uiterlijk gevraagd wordt. Die rol kan ik prima spelen, haha.”

Blessures
Door terugkerende spierblessures moest Dennis van Beusekom de wedstrijdsport op topniveau vaarwel zeggen. Hij besloot jonge talenten te gaan trainen in zijn achtertuin. Vanwege alle coronabeperkingen is er slechts plaats voor twee krachtsporters. Jerry van Schaik moet als ‘oud talent’ pas op de plaats maken.

“Ik heb alle attributen, die nodig zijn om te trainen voor de onderdelen van Highland Games, zelf thuis staan,” aldus Van Schaik. “Het recreatieterrein Salmsteke is geschikt voor mijn trainingen. Ik wil mijn niveau opkrikken om in 2023 in Friesland te vlammen op het WK.”

Competitie
De komende twee wereldkampioenschappen zijn in Amerika en Canada en voor hem financieel niet haalbaar. “Ik beperk me tot deelname aan een competitie met wedstrijden in Nederland en België. In 2019 promoveerde ik naar de A-groep en ben in deze klasse op weg naar de subtop. Het is voor mij een uitdaging om het uiterste uit mezelf te halen. Dennis leert mij de fijne kneepjes van de krachtsport.”

Buik inhouden
Van Beusekom toont zich inderdaad een uitstekende leermeester. Niet alleen het krachtsvertoon komt aan bod. Ook aan de presentatie stelt hij hoge ogen. Zelfs voor het oog van de camera let de selfmade-‘highlander’ op de details: “Jerry, buik inhouden.”

Wim Kroone

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier