Erik Jan Kooiman: Altijd een liefhebber gebleven
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Erik Jan Kooiman thuis in Lekkerkerk met zijn zwangere echtgenote Trudie en zoon Jens.</p>

• Erik Jan Kooiman thuis in Lekkerkerk met zijn zwangere echtgenote Trudie en zoon Jens.

(Foto: Stephan Tellier)

Erik Jan Kooiman: Altijd een liefhebber gebleven

  •   keer gelezen   Sport

KRIMPENERWAARD • Na zeven jaar komt er een eind aan de professionele schaatsloopbaan van Erik Jan Kooiman.


Afgetraind. Superfit, klaar om te presteren. Zo staat de vlag ervoor bij Erik Jan Kooiman. Vanwege de coronamaatregelen zijn langebaanwedstrijden op de vingers van één hand te tellen en is er geen enkel zicht op het rijden van marathons. 

“Dat is best frustrerend”, zegt hij. “Zeker als je zoals ik je afscheid hebt aangekondigd. Ik wilde nog knallen in die laatste maanden. Maar goed, het is niet anders.”

Gepingpong
Kooiman, die in zijn schaatscarrière onder meer het werelduurrecord op zijn naam bracht, de fameuze Weissensee-marathon won en medailles behaalde op het WK Afstanden, nam in december het besluit om als topschaatser te stoppen.

“Na flink ‘gepingpong’ in mijn hoofd”, glimlacht de inwoner van Lekkerkerk. “Aan de ene kant was ik klaar met topschaatsen en alle verplichtingen en reisuren die daar bij horen. Ook het feit dat ik vanwege de coronaperikelen al in oktober het hele seizoen in rook zag opgaan, heeft een rol gespeeld. Ik weet nog goed dat ik me enorm verheugde op een trainingskamp op de baan van Inzell. Die werd echter op het laatste moment afgelast. Dat was de eerste grote domper. Vervolgens zag je het wedstrijdprogramma voor je ogen verschrompelen. Ook dat deed pijn. Het was meteen het eerste signaal om serieus na te denken over mijn toekomst. Ik ben nu 34, heb prachtjaren mogen beleven als topsporter, maar ik heb ook een gezin én de ambitie om weer voor de klas te staan als docent aardrijkskunde. Eerlijk gezegd ben ik toe aan een wat minder hectisch leven zonder grote sportieve verplichtingen.”

Thuis is een groot goed voor Erik Jan Kooiman: “Thuis is bij mijn vrouw Trudie, die volgende maand onze tweeling verwacht, en bij onze zoon Jens van twee. Daar heb ik vaak aan gedacht als ik wéér in de auto stapte op weg naar Heerenveen om daar te gaan trainen. Die ritten begonnen me alleen daarom al tegen te staan.”

Jumbo/Visma
Wat zijn besluit om afscheid te nemen moeilijk maakte, was het feit dat hij het geweldig naar zijn zin had bij de ploeg van Jumbo/Visma: “Vorig jaar kwam dat team plotsklaps op mijn pad. Bij mijn vorige ploeg -Schaatsteam Okay- werden begin januari 2020 de sponsorgelden gehalveerd en werd ik min of meer bij het grof vuil gezet. Leuk was anders. Mijn stemming verbeterde echter meteen toen ik een week later gebeld werd door Jac Orie. Hij vertelde me dat Jumbo/Visma een nieuwe marathonploeg ging starten en hij vroeg me of ik daar deel van uit wilde maken. Een geweldig aanbod! Ik sloot me bij het team aan en kwam in een super professionele omgeving terecht waarin het je als topsporter aan niets ontbreekt. ik vond het alleen daarom al lastig om mijn afscheid aan te kondigen. Op 30 december jongstleden heb ik het verteld. Er werd vol begrip op gereageerd, al vond men het ook heel jammer.”

Debuut
Erik Jan Kooiman denkt in deze dagen nog regelmatig terug aan zijn debuut in het profschaatsen. “Zeven jaar geleden werd ik op een zaterdag gebeld door schaatscoach Jillert Anema. Het was in een fase waarin ik mooie marathonuitslagen reed. Jillert wilde me opnemen in zijn langebaanploeg. Op dat moment combineerde ik mijn sport nog met het leraarschap: dat ging prima samen. Toch raakte ik getriggerd. Drie dagen later was alles rond, ondertekende ik mijn contract en ging ik me volledig met schaatsen bezighouden. Op 27-jarige leeftijd. Een laatbloeier dus.”

Hij zag het als een geweldige kans en een enorme uitdaging. “Ik heb er nooit spijt van gehad. Het topschaatsen heeft me zoveel moois gebracht, met het werelduurrecord en de overwinning op de Weissensee als absolute hoogtepunten. Dat werelduurrecord, dat overigens nog steeds staat- was extra bijzonder omdat mijn ouders Jan en Ineke het ooit óók op hun naam hadden staan. Ook koester ik de ‘kleine momenten’, zoals die middag waarop ik samen met pa een fietstraining in de polder aan het afwerken was en ik tussendoor gebeld werd met de mededeling dat ik mocht meedoen aan het WK Afstanden. Sven Kramer had zich afgemeld en er was een plekje vrijgekomen. Ik zie me nog staan daar tussen de weilanden. Samen met pa. Gebalde vuisten, een intense juichkreet. Zo mooi. Ook dat zal ik nooit vergeten.”

Oude racefiets
Zijn nieuwe leven wacht vanaf maart. Een bestaan als docent aardrijkskunde, als drievoudig vader en als recreatief sporter.

“Ik heb mijn oude racefiets onlangs al van zolder gehaald”, glimlacht Erik Jan Kooiman. “Ik zeg straks de topsport vaarwel, maar zal zeker actief blijven. Ik ben en blijf een echte liefhebber”

Jan Timmer
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier