Erik Jan Kooiman zet punt achter schaatscarrière
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Erik Jan Kooiman: &#39;Het is goed zo&#39;. &nbsp;</p><p><br></p>

• Erik Jan Kooiman: 'Het is goed zo'.  


(Foto: Stephan Tellier)

Erik Jan Kooiman zet punt achter schaatscarrière

  •   keer gelezen   Sport

LEKKERKERK • Erik Jan Kooiman zet na het huidige schaatsseizoen een punt achter zijn loopbaan. De 34-jarige schaatser uit Lekkerkerk heeft besloten zijn contract bij het marathonteam van Team Jumbo-Visma niet te verlengen. 


De belangrijkste reden voor dit besluit is dat hij zich wil richten op zijn maatschappelijke loopbaan en meer tijd wil doorbrengen met zijn gezin. 

“Twee jaar geleden ben ik vader geworden van een zoon en mijn vrouw en ik verwachten in februari een tweeling”, aldus Kooiman. “Om op dit niveau te kunnen schaatsen ben ik de laatste jaren veel van huis geweest en ik kijk ernaar uit meer tijd met hen door te brengen. Het is een lastig besluit geweest: ik heb er eerlijk gezegd een paar slapeloze nachten van gehad, maar het is goed zo. Nu wordt het tijd voor mijn gezin.”

Solo
In 2018 wist Erik Jan na een lange solo de zege te pakken in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader Jan, die in 1993 de sterkste was op het meer in Oostenrijk. 

Ook wist hij twee WK-medailles te bemachtigen. In 2015 behaalde hij in Heerenveen zilver op de 10.000 meter en een jaar later veroverde hij brons op de langste afstand. Sinds 9 december 2015 is hij tevens in het bezit van het werelduurrecord, dat hij neerzette in Inzell: 43.735,94 meter.

“Ik kijk terug op een prachtige schaatscarrière, heb een aantal mooie dingen kunnen laten zien. Ik vind het lastig om te zeggen wat mijn absolute hoogtepunt is geweest. Mijn overwinning op de Weissensee en het werelduurrecord delen wat mijn betreft de eerste plaats, maar ook op mijn twee WK-medailles ben ik nog steeds erg trots.”

Langebaanwedstrijden
Nu de marathoncompetitie momenteel stilligt vanwege het coronavirus reed Kooiman dit huidige schaatsseizoen tot nu toe enkel langebaanwedstrijden. Bij het WK Kwalificatie Toernooi (WKKT) in Thialf werd hij op de tien kilometer nipt vierde in een tijd van 13.00,76. Op de 5.000 meter eindigde hij als elfde (6.24,50).

Eerder dit seizoen deed hij ook mee aan de NK afstanden: hij werd achtste op de vijf kilometer en vierde op de 10.000 meter.

Afsluiten
“Mijn tien kilometer bij het WKKT was een goede race, maar helaas niet goed genoeg voor kwalificatie. Ik hoop dan ook dat er dit seizoen nog marathonwedstrijden op natuur- en/of kunstijs in het verschiet liggen, zodat we met het team voor de overwinning kunnen strijden en ik mijn laatste schaatsseizoen nog mooi kan afsluiten. Mocht het zover komen, dan ga ik extra genieten van mijn laatste rondjes in de kopgroep”, aldus Erik Jan Kooiman.

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier