• Dilettant - Nieuwerkerk.
• Dilettant - Nieuwerkerk. Foto: John Wijntjes

Jonge doelman Hendriks behoedt Dilettant voor pak slaag

Sport 430 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Dilettant gaf het sterke Nieuwerkerk goed partij, maar moest opnieuw een nederlaag slikken. Een benutte strafschop betekende het winnende doelpunt in deze rommelige streekderby: 0-1.

Op de instelling van Dilettant viel niets aan te merken. De rood-witten vochten voor wat zijn waard waren, maar waren niet in staat een doelrijpe poging af te dwingen tegen het technisch betere Nieuwerkerk.

De bezoekers kregen volop kansen, maar vonden uitblinker Ian Hendriks steeds op hun weg. De pas 17-jarige doelman behoedde Dilettant voor zeker drie tegentreffers. Zelfs de door Nieuwerkerk-aanvaller Remco Langerveld ingeschoten strafschop was bijna een prooi voor de jonge goalie. De bal schoot echter onder zijn handen door.

Spekglad
Het was de enige treffer in een rommelig duel op een spekglad veld, waar veel spelers moeite hadden om op de been te blijven. De wedstrijd was vervroegd naar 13:00 uur om Dilettant de mogelijkheid te gunnen om later in de middag een waardig memorial-toernooi in sporthal De Walvis af te werken.

Voordat scheidsrechter Orlando Duivestein het beginsignaal gaf, nam de club een minuut stilte in acht vanwege het overlijden van een 94-jarige supporter en de moeder van Colin den Otter. De 19-jarige middenvelder was ondanks de tragedie wel van de partij. ,,Voetbal geeft me afleiding. Dit doet me juist goed", zei Den Otter na afloop.

Veel inzet
Qua techniek en veldspel was Dilettant niet de gelijke van Nieuwerkerk, maar de ploeg van trainer Djilmar Lawansuka was niet van plan om zich meteen over te geven. Met veel inzet trachtte de derdeklasser uit Krimpen aan de Lek het vlotte combinatiespel van de bezoekers te ontregelen. Niettemin kon de defensie niet voorkomen dat links en rechts kansen kwamen voor de handige aanvallers van Nieuwerkerk. Dat gold voor Stefan van der Vlegel en Wayne van den Burg, die oog-in-oog kwamen met Dilettant-doelman Ian Hendriks. De laatste wenste niet te capituleren en greep steeds prima in.

Tegenvaller
Daarom was het een tegenvaller voor de thuisclub, dat scheidsrechter Duivestein in de 35ste minuut naar de stip wees, toen Van den Burg binnen de beruchte lijnen werd aangetikt door Dilettant-verdediger Amarildo Lawansuka. Hoewel de meningen over de ernst van de overtreding verschilden, had de verdediger het risico niet mogen nemen. Langerveld had er geen boodschap aan en zag de bal tot zijn opluchting in de touwen verdwijnen: 0-1.

,,We hadden veel eerder en veel vaker moeten scoren", meende de zuchtende Nieuwerkerk-trainer Ron Luijten. ,,Gelukkig gaven we achterin niets weg."

Ook in de tweede helft was Nieuwerkerk regelmatig voor het doel van Dilettant te vinden, maar net als in de vorige 45 minuten was Hendriks op zijn hoede. De thuisclub trachtte daarna op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Daarvoor ontbrak evenwel de kracht. Verder dan enkele scherpe voorzetten, die eenvoudig door Nieuwerkerk-doelman Roy Spierings onschadelijk werden gemaakt, kwam Dilettant niet.