Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Diederik Deelen.
• Diederik Deelen. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Eliterenner Deelen voelt zich thuis in Spanje

  •   keer gelezen   Sport

BERKENWOUDE • Eliterenner Diederik Deelen koerst met succes in Spanje. Voor de 27-jarige oud-inwoner van Berkenwoude is Gerona het fietsmekka van zijn dromen.


In Nederland had Diederik Deelen het wielrennen wel gezien. De clubrenner van Westland Wil Vooruit won een klimkoers in Amersfoort en in de Ronde van Lekkerkerk reed hij vaak in de prijzen. In klassiekers kon Deelen als het heuvelop ging met de besten mee. Een plek in een continentaal team, waarmee hij etappekoersen kon rijden in de bergen, was niet voor hem weggelegd. Daarom ging de fietsenmaker van beroep zelf op zoek naar een omgeving waar hij zijn klimtalenten kon tonen.

"Ik werkte bij Slingerland Fietsen in Haastrecht en had het prima naar mijn zin," vertelt Diederik Deelen tijdens een kort bezoek aan zijn ouders in Berkenwoude. "Na een vakantie in Amerika besloot ik mijn heil op sportief gebied in het buitenland te zoeken. Mijn keuze viel op Gerona, omdat in deze stad -in het noordoosten van Spanje- veel wielrenners trainen. De omgeving is ideaal voor lange fietstochten. Ik wist dat ik daar ook werk kon vinden. Ik solliciteerde bij Service Course, een bedrijf van de Canadese ex-prof Christian Meier en zijn vrouw Amber. Alles op het gebied van fietsen, verzorging en ontspanning vindt er plaats. Gelukkig werd ik aangenomen. Ik repareer fietsen en ga soms mee als gids met fietsliefhebbers, die wat van de omgeving willen zien en tegelijkertijd een sportieve uitdaging willen aangaan. Graveltochten over onverharde wegen zijn populair. Ik ken mooie routes. Een vaste klant was zo enthousiast, dat ik van hem zijn gravelfiets kreeg toen hij een nieuwe kocht."

Het Spaanse wielerseizoen begon in 2019 wat later voor Diederik Deelen, omdat hij opnieuw zijn sleutelbeen brak na een onvoorzichtige manoeuvre in een bocht. Na afloop van de loodzware Classica's Xavi Tondo en Isaac Galvez stond Deelen van de zomer als derde op het erepodium. In het Catalaanse kampioenschap eindigde hij als zesde.

"De wedstrijden in Spanje zijn relaxter om te rijden," stelt de Perkouwenaar. "In Nederland moet je sprinten naar een gunstige plek, voordat de beklimming begint. Hier krijg je de ruimte om je te positioneren. Het aankomende seizoen rijd ik in een shirt van mijn werkgever. Met de Australiër Tristan Cardew, die als fotograaf werkzaam is, heb ik een fietsmaat gevonden, die mij in finales kan bijstaan."

Zijn Hollandse fietsvrienden zijn hem niet vergeten. De Ammerstollenaren Piotr Havik en Remco Schouten beleggen begin volgend jaar een trainingskamp in Gerona. Diederik Deelen wijst hen de weg. "Als ik doordeweeks twee dagen vrij heb, maak ik vaak een tocht van honderden kilometers, waarbij ik onderweg overnacht. Zo fietste ik al eens naar Andorra. In Nederland zul je mij voorlopig niet meer zien koersen. Alleen voor de Ronde van Lekkerkerk, die ik nog altijd zie als mijn thuiswedstrijd, maak ik een uitzondering."

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier