Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Spitsuur tijdens de burenruzie Haastrecht-Stolwijk.
• Spitsuur tijdens de burenruzie Haastrecht-Stolwijk. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Voormalige zondagderdeklassers klaar voor 'zaterdagavontuur'

  •   keer gelezen   Sport

REGIO • De voormalige zondagderdeklassers Haastrecht, Stolwijk en Cabauw maken zich op voor een nieuw avontuur. De drie stapten over naar de zaterdag. Een voorbeschouwing.


Marco Versloot verliet Haastrecht drie jaar geleden om plaats te maken voor een trainer, die met de derdeklasser de stap naar de tweede klasse zou kunnen maken. Dat lukte echter zowel Jack Harmsen als Edwin de Bruin niet.

Het bestuur van Haastrecht hield contact met Marco Versloot, die bij het Waddinxveense ASW aan de slag ging. Het kon de Gouderakker overhalen opnieuw trainer te worden van de A-selectie. 

"Ik had al enige tijd geen seniorenclub onder mijn hoede en het trainerschap bleef trekken," vertelt Versloot na de met 3-2 gewonnen midweekse oefenwedstrijd tegen Lopik. "Ik ben hier aangenomen als 'zondagtrainer'. Toen duidelijk werd dat Haastrecht de overstap naar de zaterdag maakte, moest ik wel in overleg met mijn gezinnetje, dat op deze dag gewend was leuke dingen te doen. Daar hebben we een oplossing voor gevonden. De zondag is nu onze vrije dag. "

"Alhoewel", voegt hij er gelijk aan toe: "Alleen de hoofdmacht gaat op zaterdag spelen. Het tweede elftal, dat in de reserve eerste klasse al jaren een hoofdrol speelt, blijft de zondag trouw. Er zijn spelers, die op zaterdag vanwege hun werk niet beschikbaar zijn. Als we de reglementen volgen, dan kunnen spelers – als dat gewenst is – in een weekeinde op een van beide dagen in actie komen. Haastrecht behoudt zijn zondagidentiteit, maar het zit er dik in dat in de toekomst meer elftallen de overstap maken."

Versloot gaat de nieuwe uitdaging met een selectie van 25 spelers aan. "Voor mijn gevoel heeft Haastrecht het niveau van een derdeklasser, maar zomaar promoveren uit de vierde klasse zal niet eenvoudig zijn. Ik ben blij met de terugkeer van Stephan Bakker en Robert Dongelmans, die een seizoen in een lager elftal gespeeld hebben. Jammer genoeg mis ik Jari van der Stok en Gijs de Jong, die voor een stage in het buitenland verblijven."

Haastrecht weet al snel of het bovenin mee kan draaien. Het krijgt gelijk een pittig programma voor de kiezen: Floreant (uit) en GSV (thuis) zijn de eerste opponenten. "Ik denk dat dit twee ploegen zijn, die met Bergambacht, WDS maar ook Haastrecht voor de bovenste plaatsen gaan", vervolgt Versloot. "Daarna is Gouderak de tegenstander. Winnen aan de Kattendijk doe je niet zomaar. Voor het spelen van derby's komen andere omstandigheden om de hoek kijken. Stolwijk, onze rivaal van de laatste jaren, heeft aan kracht ingeboet, maar toch win er je niet gemakkelijk van. Toen ik een aantal jaren geleden trainer was van Haastrecht, hikten we tegen de tweede klasse aan. Naar dat niveau wil ik toe."

Stolwijk
Stolwijk nam afscheid van een groep ervaren spelers, die vanwege hun leeftijd, werk of andere besognes klaar waren met selectievoetbal. De debuterende Stolwijk-trainer Robin van der Hulst verwacht, dat het spelen op zaterdag zonder problemen verloopt.

"Tien jeugdspelers, die toch al gewend zijn om op de zaterdag te spelen, stroomden door naar de senioren," zegt Van der Hulst, die als jeugdtrainer zeer succesvol was in de Utrechtse regio. "Van de jongens die vorig jaar deel uitmaakten van het eerste elftal hoor ik niets negatiefs over de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Het elftal, dat er straks in de competitie staat, is een onderdeel van de nieuwe start die Stolwijk maakt."

In de oefenwedstrijden hebben alle selectiespelers speelminuten gekregen. Van der Hulst: "Ik moet ervoor zorgen, dat de uiteindelijke A-selectie fit aan de aftrap staat. We ontvangen zaterdag gelijk Bergambacht. Dat is de eerste tegenstander in een reeks derby's, waar de spelers erg naar uitzien."

Cabauw
Voetbal leeft in Cabauw. Nu de hoofdmacht naast de vele jeugdwedstrijden ook zijn competitieduels op zaterdag speelt, is het druk op de Cabauwse accommodatie. De nieuwe trainer Ricky Erkelens voelt zich helemaal thuis.

"De betrokkenheid bij de Cabauwse voetballiefhebbers is groot", zegt Gouwenaar Erkelens. "De jeugd blijft hangen als het eerste thuis speelt. Het spelen van en presteren in de streekderby's is echt een uitdaging. De groep van vorig seizoen is intact gebleven. Bovendien kan ik een beroep doen op Friso Nagel, die vorig seizoen in een lager elftal speelde. Op zaterdag kan hij weer van de partij zijn."

Nagel gaf meteen zijn visitekaartje af in de met 0-2 gewonnen wedstrijd tegen Schoonhoven, waarin hij beide doelpunten maakte. Erkelens: "De vele derby's zal de vereniging ook goed doen. De spelers van de streekclubs kennen elkaar en blijven na afloop zeker hangen. De buurverenigingen ken ik niet, maar ik denk dat Cabauw qua niveau mee moet kunnen in de vierde klasse."

De derdeklassers Cabauw, Haastrecht en Stolwijk stapten aan het eind van het vorige seizoen, net als veel andere zondagclubs uit het district West 2, over naar het zaterdagvoetbal. Starten in de vierde klasse is helemaal geen straf: er staan veel derby's op het programma. Gekscherend heeft de klasse 4C al de Goudse Voetbalbond als bijnaam. De spelers van het Goudse GSV kunnen op de fiets naar de clubs uit de Krimpenerwaard (Ammerstol, Bergambacht, Gouderak, Haastrecht en Stolwijk) en Lopikerwaard (Cabauw en SPV'81). Floreant (Boskoop), Moerkapelle, Moordrecht en WDS (Driebruggen) zijn ook binnen 'fietsbereik'. BCS'68 uit Benthuizen is de vreemde eend in de bijt.

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier