Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
De start van de 5 kilometer van de Haastrechtloop 2019.
De start van de 5 kilometer van de Haastrechtloop 2019. (Foto: Stephan Tellier)

Steffie Broere staat er gekleurd op bij Haastrechtloop

  •   674 keer gelezen   Sport

HAASTRECHT • Steffie Broere stond prominent afgebeeld op het affiche van de Haastrechtloop, waar ruim 300 deelnemers op afkwamen. De Lekkerkerkse atlete stelde de organisatie niet teleur en won vrijdagavond  de 5 km-loop met overmacht.

De Haastrechtloop stond helemaal niet op het programma van Steffie Broere. Zij wilde vlammen op een baanloop van 1.000 meter daags ervoor. En dat deed ze. Op de accommodatie van atletiekvereniging PAC Rotterdam, waar ze lid van is, eindigde Broere als tweede op de kilometer in 3.15 minuten.

"Ik hoorde vorige week dat ik op het affiche van de Haastrechtloop afgebeeld stond," vertelt Broere lachend. "Tja, dan moet je je wel laten zien natuurlijk. Ik kreeg veel aanmoedigingen onderweg. Het parkoers met veel bochten en een grasstrook was best zwaar. Gelukkig liep ik de laatste kilometer weer uit de wind door de Haastrechtse straten. Met mijn eindtijd van 19.43 minuten ben ik tevreden."

Iris Mulder (Vlist, 22.02) en Ilonka van Vliet (Lekkerkerk, 22,05) flankeerden Broere op het erepodium.

Alpineklimmer
Bij de mannen won oud-Haastrechtenaar Tobias van Roon (Nieuwkuijk, 17.29) , die een hardloopavondje combineerde met een bezoekje aan een tante in zijn oude woonplaats. Krimpenaar Niels Spek gaf 17 seconden toe.

"In de laatste kilometer moest ik Van Roon laten gaan," vertelde Spek, die een verwoed alpineklimmer is. "Hardlopen in de bergen is helemaal kicken. In juli start ik in Zwitserland op de 51 kilometer lange Eigertrail met 3100 hoogtemeters. De Haastrechtloop was een mooie snelheidstest."

De 17-jarige Joost de Jong (Berkenwoude, 18.14)  klasseerde zich als derde.

Koeien
De meeste lopers, die zich op muziekbeats warm draaiden op het gezellige Concordiaplein, dat dit jaar voor het eerst de start- en finishlocatie was,  kozen voor de 10 kilometer. Haastrechtenaar Flo van der Vlist kwam in een tijd van 36.23 minuten als derde over de streep. "Ik pikte lange tijd aan bij de twee koplopers, maar in de finale moest ik passen."

Dat was niet zo gek, want winnaar Wouter de Bruin (35.29) is een oersterke agrariër uit Goudriaan, die met een sterk eindschot Gouwenaar Pascal van Norden (36.06) – drievoudig Nederland kampioen op de 100 km – achter zich liet. "Ik train tussen de koeien," grapte De Bruin na afloop. "Ik kende Van Norden niet en voerde op een lang recht stuk het tempo op, waarna hij afhaakte."

Dat de combinatie sporten en 'boeren' een gezonde is, bewees de prille zeventiger Piet de Vos uit Cabauw, die daar een boerenbedrijf runt. In zijn eigen tempo werkte hij de loop af in 1.01,01 uur.

"Ik sport mijn hele leven al," sprak De Vos na zijn finish. "Bij de meeste regionale loopjes ben ik van de partij. Aan mudraces en obstacleruns doe ik ook regelmatig mee. Bewegen is hartstikke gezond. Daarom ben ik op de fiets hier naartoe gekomen."

Bij de vrouwen zegevierde de Goudse atlete Daphne Lamboo in een tijd van 43.22 minuten.

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }