Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Benth met haar paarden.
• Benth met haar paarden. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Benth de Graaf: paardrijden als levensstijl

  •   633 keer gelezen   Sport

BERGAMBACHT • Dressuurrijden op niveau is niet zomaar een hobby. Daar weet de Bergambachtse Benth de Graaf alles van.

Vorige week zondag won Benth de Graaf (18) in Neerijnen met haar ruin Zon Primaire een dressuurwedstrijd. De dag erna stond alweer in het teken van de verzorging van haar wedstrijdpaard, dat alle ruimte heeft achter de ouderlijke woning aan de Hogedijk.

"Als ik vertel dat ik aan paardrijden doe, dan denken ze vaak aan een meisje dat een dag in de week op een manege wat rondjes rijdt en voor de rest niks doet," lacht Benth. "Nou, vergeet dat maar. Paardrijden is een echte sport. Voor mij is het zelfs een levensstijl. Ik doe er alles voor. Dag en nacht sta ik klaar voor mijn paarden Zon Primaire, die 15 jaar oud is, en de 8-jarige ruin Goed Zo. Ik train vijf dagen per week minimaal een uur met ze. Daarnaast mest ik de stal uit, verzorg ik de dieren, verwijder de paardendrollen uit het weiland en onderhoud het materiaal. Voor een wedstrijd kam en vlecht ik de manen, laat ze op en top glimmen en zorg ervoor dat ze comfortabel kunnen staan in de vrachtwagen, waarmee ik met mijn ouders naar de dressuurwedstrijden reis. In alles wat ik doe of afspreek in het dagelijks leven, houd ik rekening met de paarden."

Benth de Graaf behoorde als junior tot de Nederlandse top. Nu zij tot haar 21ste deel uitmaakt van de groep Young Riders hoopt zij opnieuw aansluiting te vinden met de besten. "Ik wil me ontwikkelen tot een amazone die mag starten op Grand Prix-wedstrijden. Deelname aan de Olympische Spelen is mijn droom." 

In 2015 won de HBO-studente Sport en Marketing NK-zilver met haar pony Burberry. Twee jaar later was ze reserve voor een plek in de EK-ploeg. "Er viel helaas niemand af, maar ik ben nog jong en neem alle tijd om mij te ontwikkelen. Mijn paarden kunnen nog jaren mee. Het is een dure sport, maar als je een paard als veulen koopt en het vervolgens zelf opleidt, vallen de kosten nog wel mee."

Vooruitkijken is iets wat Benth in haar vingers heeft en van treuzelen houdt ze niet. De aanschaf van de driejarige merrie Lovely Lady lijkt een schot in de roos. "Ze was het beste merrieveulen van Nederland. Haar bewegingen zijn veelbelovend. Ze is nog niet bereden. Ik verzorg haar optimaal en net als mijn andere twee paarden, die mijn beste vrienden zijn, doen ze alles wat ik van hen verlang."

Vervolgens stapt haar vriend Mathijs de Leng, die wielrenner is en net een duurtraining achter de rug heeft, de huiskamer binnen. Via de opleidingsploeg van Jumbo-Visma probeert de 19-jarige belofte een profcontract binnen te slepen. "Bij ons bestaat zo'n constructie niet," merkt Benth nog op. "Om wat te verdienen geef ik privéles. Na het afronden van mijn studie wil ik graag bij een organisatiebureau gaan werken, dat evenementen met paarden organiseert. Daar ligt mijn toekomst."

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }