Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De jeugdgroep met de trainers Liesbeth Steehouwer en Mels van der Ruit.
• De jeugdgroep met de trainers Liesbeth Steehouwer en Mels van der Ruit. (Foto: foto: wijntjesfotografie.nl)

Vaste prik: zondagmorgentraining in het Loetbos

  •   1407 keer gelezen   Sport

REGIO • Elke zondagmorgen trainen in het Loetbos tientallen trimmers en beginnende hardlopers van alle leeftijden. Presteren staat daarbij niet voorop. Gezellig met elkaar bezig zijn is het motto.

De jeugd heeft zijn plek gevonden onder de vleugels van Liesbeth Steehouwer. "Ik train ze niet om wedstrijden te gaan winnen, maar ik laat ze wel kennismaken met alle facetten van het hardlopen: sprinten, duurvermogen opbouwen, het letten op de loophouding en crossen op baggerstroken", zegt de Schoonhovense trainster.

Initiatiefnemer Mels van der Ruit, die werkzaam was in de verslavingszorg, kon niet bevroeden dat een rondje hardlopen met zijn vrouw in het Loetbos zou uitgroeien tot een vaste zondagse trainingsochtend. "Een paar weken later gingen de buren mee en elke week groeide de groep met vrienden, die op hun beurt weer kennissen meenamen. Op een gegeven moment stond er honderd man voor mijn neus. Ik heb groepen van ongeveer hetzelfde niveau samengesteld en er enthousiaste trainers bij gezocht. De deelname is gratis en vrijblijvend. In Liesbeth Steehouwer vond ik een prima sparringpartner voor de kinderen die met hun ouders meekwamen en ook mee wilden doen."

"Ik hielp Mels al mee met de organisatie van de Natuurmarathon in het Loetbos," vult Liesbeth Steehouwer aan. "Het is voor mij genieten om te werken met jeugd. Na elke oefening laat ik de snelste lopers teruggaan om de laatsten op te halen, om zo gezamenlijk aan de volgende opdracht te beginnen. Soms voeg ik een wedstrijdelement toe. Vooraf laat ik ze een tijd noemen, waarvan ze denken die te kunnen lopen op de 1.500 meter. Degene die het dichtst bij zijn geplande tijd zit, wint. Als er door atletiekvereniging Start een jeugdloop wordt georganiseerd wordt in het Loetbos, zijn we van de partij. De talenten kunnen dan laten zien wat ze waard zijn."

Robert de Groot (14) is wekelijks van de partij. De Lekkerkerkse tiener voetbalt bij de plaatselijke dorpsclub en bij sportcenter Koguryo in Krimpen aan de Lek beoefent hij taekwondo. "Ik wilde nog meer sporten en dat kan hier in een heel gezellige sfeer," zegt een frisse Robert op deze vroege zondagmorgen. "Liesbeth is hartstikke aardig voor ons. Als je iets fout doet, verbetert ze je op een leuke manier. Als de groep te groot is, dan begeleid ik een van de opgesplitste groepen."

"Robert is een kanjer," vult zijn mentor Liesbeth aan. "Vorig jaar won hij de 'Topperscup'. Dit is een wisselbeker, die de vorige winnaar hem overhandigde. Hij vindt Robert een doorzetter en manifesteert zich als een echte vriend. Toen hij vroeger gepest werd op de basisschool, hielp Robert hem altijd. Dat is mijn insteek: we zijn allemaal gelijk."

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }