Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De derby Haastrecht-Stolwijk voortaan op zaterdag?
• De derby Haastrecht-Stolwijk voortaan op zaterdag? (Foto: wijntjesfotografie.nl)

VV Haastrecht, Stolwijk en Cabauw denken na over de toekomst

  •   keer gelezen   Sport

REGIO • VV Haastrecht, Stolwijk en Cabauw staan voor een moeilijke keuze. Volgend seizoen verdwijnt de vierde klasse in het zondagvoetbal in West 2; het jaar daarop is de KNVB van plan ook de derde klasse in dit gewest te schrappen.


De huidige zondagvierdeklassers in West 2, die niet promoveren, hebben de keuze om op zondag op dit niveau te blijven spelen, maar dan is een overstap naar West 1 of Zuid 1 noodzakelijk. Ook kunnen de zondagclubs besluiten over te stappen naar het zaterdagvoetbal.

Vele regioclubs deden dat al de afgelopen jaren. Ammerstol, Bergambacht, DCV, Dilettant, Gouderak, Lekkerkerk, Schoonhoven verwisselden de zondag als speeldag voor de zaterdag.

Haastrecht en Stolwijk strijden momenteel om lijfsbehoud in de derde klasse B laag. De kans is groot, dat beide verenigingen zich gaan handhaven en dan nog minstens een seizoen op zondag in de derde klasse kunnen blijven spelen.

Haastrecht
"Op bestuurlijk niveau is er nog geen beslissing genomen," zegt het Haastrechtse commissielid Jan Willem Koorevaar. "Wij hebben nog veel vragen. Ons tweede elftal speelt in de reserve eerste klasse. Op welk niveau kunnen zij in het zaterdagvoetbal instromen? Stel dat je volgend seizoen degradeert uit de derde klasse. Wat gebeurt er dan? Een ding is wel zeker. Als Haastrecht dit seizoen degradeert naar de vierde klasse, dan stappen we over naar het zaterdagvoetbal."

Bij de spelers leeft het zaterdagvoetbal al. "Momenteel spelen we tegen clubs uit de Haagse en Rotterdamse regio," vertelt Haastrecht-spits Thijmen Raateland. "Dat zijn voor ons geen aansprekende tegenstanders. We treffen dan liever op zaterdagmiddag FC Oudewater, FC Perkouw en Schoonhoven. Op zaterdagavond hoef je je dan niet in te houden tijdens een stapavond. Belangrijk is dat we starten in de derde klasse, want zie maar eens uit de vierde klasse te komen van het zaterdagvoetbal. Daar stromen ieder jaar weer nieuwe sterke clubs in."

Stolwijk
Stolwijk gaat de leden polsen hoe zij denken over een eventuele overstap van de hoofdmacht naar het zaterdagvoetbal. Deze week is een werkgroep in het leven geroepen, die dat gaat onderzoeken. Hierin wordt niet alleen de mening van spelers meegenomen, maar ook van vrijwilligers en diverse commissies.

"Wanneer we een standpunt innemen moet dat zo breed mogelijk gedragen worden en gebaseerd zijn op feiten en niet op emoties," zegt Stolwijk-voorzitter Edo Burger. "We zijn overigens blij dat de KNVB eindelijk een standpunt heeft ingenomen, ongeacht of je het daar mee eens bent of niet."

Stolwijk is volgens Edo Burger al sinds 2017 bezig om een richting te bepalen voor het prestatievoetbal op de zondag in West 2. "De huidige competitieopzet van de derde en vierde klasse zondag is een aanfluiting. Gedane afspraken over uit- en thuiswedstrijden worden niet nagekomen. Wij spelen dit seizoen twee keer de Vlister derby in Haastrecht. Om nog maar te zwijgen over de rest van het programma. Dit heeft invloed op de selectie, de beleving binnen de vereniging en de inkomsten. Wij hebben de KNVB een voorstel gedaan om dat laatste te compenseren met de ledenafdracht dit seizoen. Je krijgt soms het gevoel dat je alleen meetelt in Zeist als je meer dan duizend leden hebt en een spelersbudget voor de selectie."

Cabauw
Het vraagstuk is voor Cabauw -de ploeg staat gedeeld laatste in de derde klasse C laag en is dus een serieuze degradatiekandidaat- nog het meest actueel.

"De nieuwe trainer Ricky Erkelens is gelukkig zowel op zaterdag als zondag beschikbaar," zegt Cabauw-voorzitter Ton van Beek. "We hebben overlegd, maar er zijn nog teveel vragen. Binnenkort voeren we gesprekken met de selectiespelers. Het is uiteraard belangrijk hoe zij er in staan."

Wim Kroone

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier