Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Robert van der Hek

Walking football: ook in een lager tempo genieten van voetbal

  •   803 keer gelezen   Sport

SCHOONHOVEN • Het is inmiddels een vertrouwd beeld op de woensdagmorgen bij vv Schoonhoven: een groepje 60-plussers werpt zich -in vertraagd tempo weliswaar, maar vol overgave-, op het geliefde voetbalspel.

Officieel mag er alleen gewandeld worden, maar stiekem wordt er weleens een 'sprintje' getrokken. "Dat is het moeilijkste aan walking football", beaamt John Verweij (69), een van de beoefenaars. "Als een pass net voor je komt of je tegenstander is je te snel af, dan versnel je automatisch je pas. Maar je mag officieel niet rennen. Ach, we corrigeren elkaar als het echt uit de hand loopt, want een scheidsrechter hebben we niet."

Jaap Bonninga (72) moest zo'n versnelling onlangs nog bezuren. "Ik wilde de bal binnenhouden en gaf een hakje. Het schoot gelijk in mijn bilspier en ik kon vervolgens enkele weken niet spelen."

Pijpenstelen
Wat opvalt langs de lijn is het speelplezier. "Vorige week regende het pijpenstelen, maar bijna iedereen was er", meldt coördinator Ari Nagtegaal trots. "Dat zegt genoeg."

Nagtegaal werd vorig jaar benaderd door Team Sportservice Krimpenerwaard en Stichting SWOS met de vraag of er bij vv Schoonhoven behoefte was aan walking football. Ofwel wandelvoetbal met enkele aangepaste spelregels: geen buitenspel, kleine doelen zonder doelman, geen slidings en lichamelijk contact en geen hoge ballen.

Er werd wat rondgevraagd en er werden oproepen geplaatst in de regionale media, waarna in september de aftrap was. "Zes mensen hadden interesse en we dachten: laten we gewoon gaan beginnen, dan komt de rest vanzelf", blikt Nagtegaal terug. "En dat gebeurde ook: inmiddels hebben we een groep van tien tot twaalf spelers, waarvan de oudste -Henk van den Berg uit Bergambacht- 78 jaar is."

Partijtje
Iedere woensdagmorgen komen de 60-plussers binnengedruppeld, om rond de klok van 10.00 uur te beginnen aan een onderling partijtje. De meeste spelers hebben een verleden bij vv Schoonhoven en zijn blij dat ze kicksen weer kunnen aandoen. "Die van mijzelf zaten inmiddels helemaal onder schimmel, dus ik heb nu een paar voetbalschoenen van mijn schoonzoon aan", meldt Peter de Jong, die deze morgen zijn debuut maakt.

John Verweij aanvullend: "Ik heb jaren gevoetbald bij vv Schoonhoven, maar op een gegeven moment gaat het niet meer en hang je de schoenen in de wilgen. Walking football is dan een uitkomst. Het voorziet echt in een behoefte. Wat is er nou mooier dan lekker voetballen en dollen met elkaar?"

Derde helft
Dat is precies de kracht van walking football, weet Ari Nagtegaal, die het tafereel vanaf de zijkant bekijkt en bij een oneven aantal een partijtje meespeelt. "De sfeer is hetzelfde als bij ieder elftal hier. Je sport met elkaar en je praat lekker bij. Zowel het bekende praatje pot als wat serieuzer. Want ook wij kennen een derde helft, zij het dat de bierpomp wordt ingeruild voor de koffieautomaat."

Belangstellenden voor walking football, ook van buiten Schoonhoven, kunnen vrijblijvend meedoen of een mailtje sturen voor meer informatie: ari.nagtegaal@ziggo.nl

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK