Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: wijntjesfotografie.nl

MTK scoort met Snertloop

  •   1212 keer gelezen   Sport

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • De Snertloop was ooit een gezellig onderonsje voor de leden van Marathon Team Krimpen (MTK). "De spieren strekken, koppie soep van de slager en daarna de nieuwjaarsborrel in de kantine. Je was toen al blij als er veertig leden aan de start verschenen", weet wedstrijdleider Rico Slot.

Anno 2019 is de animo voor de Snertloop veel groter en telt de MTK-organisatie ruim 350 deelnemers uit de Krimpenerwaard en de regio Rotterdam voor de 5, 10 en 21 kilometer. Het had weinig gescheeld of er waren zelfs vier Marokkaanse topatleten naar de Krimpense wedstrijd gekomen om een snelle training af te werken.

"Ze meldden zich op het laatste moment af, omdat hun bond geen toestemming gaf. Jammer, want dan hadden we hier toptijden kunnen noteren op de 10 kilometer. Ze maakten excuses en kondigden tegelijkertijd hun deelname aan de Snertloop van 2020 aan. We zien wel of dat lukt", lacht Slot.

Trainingslocatie
Het recreatieve karakter zal sowieso niet snel verdwijnen, want het gros van de lopers levert na de feestdagen een sportief gevecht met zichzelf. De letters MTK dekken allang de lading niet meer, want een hele marathon zullen de meeste leden zich niet in hun hoofd halen.

"Het zijn vooral loopgroepen die op doordeweekse avonden of zondagmorgen op pad gaan. We hebben geen eigen accommodatie. Alles gebeurt op straat of in de Krimpenerhout. Daarmee scoren we ook. Het ledental is intussen gestegen naar 400. Voor een pas elf jaar oude atletiekvereniging zonder baan is dat een behoorlijk aantal", meent Rico Slot.

MTK ontbeert een jeugdafdeling en wie er bij de jong volwassenen bovenuit steekt kan zijn loopbaan beter bij PAC Rotterdam of Avantri in Schoonhoven voortzetten. "Het is niet anders. We beschikken wel over gediplomeerde trainers, maar voor het opzetten van een jeugdafdeling heb je meer vrijwilligers en commissies nodig. We hebben geen trainingslocatie. En voor jongeren is het niet aantrekkelijk om 's avonds op straat te oefenen."

Klasse apart
Verkeersbegeleiders waren er voldoende om de achtste Snertloop – dwars door Krimpen aan den IJssel – in goede banen te leiden. Op de 5 kilometer was Barendrecht-talent Raymond Brugmans (18) een klasse apart. De student anesthesie gaf voor de start bij speaker Coos Loeve aan, dat hij zijn record van 17.50 wilde verbeteren en hield woord. Brugmans kwam moederziel alleen over de streep in 17.20. "Ik ben eigenlijk een middellange afstandsloper, maar om aan kracht te winnen pak ik vaak rondjes tussen de 1000 en 5000 meter mee. Het ging prima: ik verbeterde mijn persoonlijk record."

Op de 10 kilometer was Guido Paffen (30) uit Hendrik-Ido-Ambacht evenals vorig jaar ongenaakbaar. De oud-marinier kwam in 37.20 over de finish. Paffen loopt pas drie jaar mee in het wedstrijdcircuit. "En dat gaat steeds beter", zei hij zonder een spoor van vermoeidheid.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK