Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
DOS-dames
DOS-dames (Foto: wijntjesfotografie.nl)

Jonge DOS-selectie heeft meer tijd nodig

  •   628 keer gelezen   Sport

SCHOONHOVEN • Met een piepjonge selectie probeert trainer/coach Sven Jongeneel (27) het damesvolleybalteam van DOS naar een hoger niveau te tillen. Dat gaat met horten en stoten.

Tegen DVC uit Driebruggen verloor de dappere Schoonhovense brigade in sporthal De Meent met 1-3. Dat was geen schande want DOS is hekkensluiter in de promotitieklasse, terwijl het ervaren DVC de derde plaats inneemt.

Overgangsjaar
DOS ziet dit seizoen als een overgangsjaar. Het team promoveerde in april naar de eerste klasse en kon meteen in treetje hoger aan de bak, omdat de veteranen van DOS 1 het na één seizoen welletjes vonden. Geheel volgens afspraak met het bestuur zijn ze weer doordeweeks gaan volleyballen. Hun opdracht zat er op. De onervaren jongeren van dames 2 mochten de vacatures vervullen.

Jongeneel moet nu een gat overbruggen en neemt daarvoor de tijd. "Ik moet wel. Op alle onderdelen is er werk aan de winkel. We hebben eigenlijk een langere periode nodig om het samenspel te verbeteren, maar je wilt liever niet degraderen. In het nieuwe jaar moet DOS meer punten pakken."

De speelsters zijn dat met hem eens, maar ze kunnen geen ijzer met handen breken. Spelverdeelster Jolijne van Oostrom is pas enkele weken terug van weggeweest. De 20-jarige student geneeskunde aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam werkte een aantal maanden in een ziekenhuis in Zambia. "Ik heb het spel nog niet in m'n vingers. Tegen DVC ging het wisselend. Met pieken en dalen. Ik moet ritme krijgen."

Stabiliteit
Stabiliteit is het eerste waar DOS aan moet sleutelen. In de eerste set waren de Schoonhovense volleybalsters dichtbij een zege. Een 24-22 voorsprong werd door een aaneenschakeling van fouten weggeven. Uiteindelijk ging de set met 26-28 naar de bezoekers.

Die dreun werkte flink door bij DOS, waar Tessa de Gruijter als libero was geposteerd om de pass aan het net te brengen. In de tweede en derde set werd dat steeds moeilijker vanwege de hogere servicedruk van de tegenstander. Bovendien zakte DOS collectief weg en was het voor coach Jongeneel ondoenlijk om zijn team met wissels overeind te houden. Pas nadat de thuisclub een flinke draai om de oren had gehad, veerde DOS in de vierde set weer op. Het pleit voor het karakter van de Schoonhovense volleybalsters dat ze DVC niet vijf punten cadeau wilden doen. Met 25-22 hielden ze ten minste een punt over aan dit duel.

"Zo'n set moeten we vaker spelen", meende Julia Rodenburg. "Dan kan het nog wat worden."

Lang stonden de dames niet stil bij de nederlaag. Met de hele groep maakten ze zich op voor een gezellige avond en nacht bij de sponsors. Eerst eten bij restaurant Lekkerr en daarna naar discotheek Seasons om met de beentjes van de vloer te gaan.

"De sfeer in dit team is opperbest", stelde Rosalie van Schaik. "Dat is ook wat waard."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK