Foto: wijntjesfotografie.nl

Waardrenner Nils van Kooij geniet van de cross

  •   222 keer gelezen   Sport

KRIMPEN AAN DE LEK • Waardrenner Nils van Kooij won in de Zuid-Hollandse veldritcompetitie van de zeven verreden wedstrijden drie crossen op rij. De inwoner van Krimpen aan de Lek staat in de A-klasse met nog zeven veldritten te gaan riant aan de leiding in de tussenstand.

Van het amateurteam van de Waardrenner, dat dit seizoen op de weg aardige resultaten boekte, zijn enkele coureurs ook 's winters actief. De Bart Brentjes Challenge van 110 kilometer, met 48 beklimmingen in Zuid-Limburg en de Belgische Voerstreek, was begin oktober de eerste uitdaging. Nils van Kooij (28): "Ik deed er ruim vijf uur over. In mijn periode als eliterenner was ik een uur sneller. Nu fiets ik echt voor mijn plezier, maar als het moet geef ik vol gas. In de Ronde van Lekkerkerk eindigde ik als vijfde en op de districtskampioenschappen tijdrijden kwam ik enkele seconden tekort voor een bronzen plak."

Na het wegseizoen trainde hij een tijdje niet. "Ik besloot toch te gaan crossen", blikt hij terug. "De eerste wedstrijden vielen mij niet mee. Mijn techniek was niet goed en het lopen met de fiets in mijn nek liep voor geen meter. Ik kan alleen op mijn vrije donderdag trainen. Nu heb ik het juiste ritme te pakken, maar ik zal tot het uiterste moeten gaan om deze competitie winnend af te sluiten. Het niveau van de deelnemers is best hoog." Afgelopen zaterdag werd hij vierde in Dordrecht.

Binnenkort verhuist Nils van Kooij naar Leiden. Hij werkt in de gehandicaptenzorg in Wassenaar. "Ik ga dichterbij mijn werk wonen, maar ik blijf De Waardrenner trouw," weet hij zeker. "De wielervereniging is goed bezig. Er is sprake van jeugdaanwas en het aantal licentiehouders bij de senioren stijgt. De Weydehoeck in Lekkerkerk is onze thuisbasis. De jeugd kan er al trainen en het bestuur is bezig met een wielerparkoers in dit park." Volgend jaar versterkt Jan Bos uit Friesland het amateurteam. Eerder reed hij al voor De Waardrenner. In 2013 won hij als eliterenner de Ronde van Lekkerkerk.

Mits de verhuizing meevalt, wil Nils van Kooij geen regionale cross missen. "Voor de telling mag je niet je slechtste resultaat wegstrepen," aldus Van Kooij. "Ik sta nu 20 punten voor. Die marge moet ik zien te behouden, mocht ik onverhoopt toch een keer niet kunnen."

Na het crossen gaat het team de weg weer op. "Dit jaar is het er niet van gekomen om een buitenlandse etappewedstrijd te rijden. In 2019 staat in België de Ardennen Challenge voor amateurs op het programma. Die reed ik al eens als eliterenner. Ik ben benieuwd wat ik er nu kan presteren met een zwaar crossseizoen in de benen."

Wim Kroone

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }